De voeten van je kind lijken niet te stoppen met groeien. Voor je gevoel heb je pas nieuwe kinderschoenen gekocht en zijn ze nu alweer te klein. Dat betekent een uitje naar de stad om een paar nieuwe stappers aan te schaffen. Uiteraard heeft je kind hier helemaal geen zin in. Met deze 5 tips maak je schoenen kopen zo leuk en makkelijk mogelijk voor je kind, en jezelf natuurlijk.

Tip 1: Voeten meten

Om te voorkomen dat je kind in de winkel meerdere maten moet passen, is het handig om van te voren zijn voeten op te meten. Je kunt dit het beste doen door je kind met één voet op een wit papiertje te laten staan. Zet een streep bij zijn grote teen en achter zijn hiel. Daarna kun je gemakkelijk opmeten hoeveel centimeters de voeten van je kind zijn.

Ieder merk heeft zijn eigen pasvorm. Vaak staan op de website maattabellen. Zo kun je precies zien welke maat je kind heeft bij een bepaalde winkel.

Tip 2: Online voorselectie maken

Je kind heeft geen zin om 20 winkels af te gaan voor een paar leuke schoenen. Bovendien zou hij na de derde winkel zijn concentratie al kwijt zijn, en geen geduld meer hebben om schoenen te passen. Daarom kun je het beste een voorselectie maken. Kies twee of drie winkels uit waar je de leukste modellen heb gezien en ga daarheen.

Hoewel het altijd wordt aangeraden om schoenen in een winkel te passen, kun je ze ook online bestellen. Je krijgt dan geen advies van de verkoper maar je kind kan wel in alle rust de schoenen uitproberen. Als je online bestelt is het handig om meerdere maten te bestellen.

Tip 3: Betrek je kind erbij

Vraag naar de mening van je kind. Op het moment dat je kind merkt dat hij zelf dingen mag beslissen, wordt het kopen van kinderschoenen een stuk interessanter. Je kan bijvoorbeeld zelf een voorselectie maken en daarna je kind zelf de leukste laten uitkiezen.

Kan je kind al veters stikken? Laat hem dat dan vooral zelf doen. Is je kind nog wat jonger, dan kun je vragen om te helpen met het uit de doos halen van de schoenen.

Tip 4: Kies voor rustig winkelmoment

Winkelen op de zaterdagmiddag, daar wordt niemand blij van. Je kind in een overvolle winkel schoenen laten passen is al helemaal geen succes. Daarnaast is al het winkelpersoneel druk en voel je je al snel genegeerd.

Het is voor je kind prettiger om op een rustig moment schoenen te kopen. Je bent dan zelf veel relaxter, er is genoeg ruimte in de winkel om de schoenen uit te testen en de verkoopmedewerker heeft alle tijd om je te adviseren.

Tip 5: Belonen

Je kind ziet de schoenen zelf niet als een beloning. Maak er daarom een leuk dagje uit van. Spreek met je kind af dat jullie eerst naar de winkel gaan om schoenen te passen, maar dat hij daarna mag kiezen wat jullie gaan doen.

Er zijn ook speciale kinderschoenenwinkels. Deze winkels bieden niet alleen de beste schoenen aan, maar het personeel is ook gewend om met kinderen om te gaan. Zij proberen ervoor te zorgen dat het kopen van schoenen een leuke ervaring wordt voor je kind.