Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Geluk

Geluk begint bij voeding en lichaamsbeweging

Het lijkt wel alsof we in een eeuwige strijd verwikkeld zijn om gezond te blijven. In het dagelijks leven komen de verleidingen in een hoog tempo op ons af. Daarom is het best lastig om je aan een gezond en gebalanceerd dieet te houden. Bovendien is vastgesteld dat we gemiddeld veel te weinig bewegen. Deze combinatie leidt tot overgewicht en is slecht voor de gezondheid. We doen er dus goed aan om iets meer te letten op onze voeding en te zorgen voor voldoende lichaamsbeweging.

De gemiddelde Nederlander beweegt te weinig

De inwoners van ons land bewegen dus te weinig. Met name volwassenen zitten veel en lopen en sporten weinig. Maar voor kinderen geldt eigenlijk hetzelfde. Ze spelen veel minder buiten dan vroeger en bewegen daardoor minder. Tegenwoordig zijn er allerlei afleidingen en alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan videogames en een onuitputtelijke lijst series en films die je online kijkt. Voor volwassenen geldt dit ook. Maar voor deze groep is het type beroep dat ze uitoefenen de boosdoener. Veel mensen hebben inmiddels een kantoorbaan. Ze zitten uren per dag achter een bureau en staan slechts af en toe en keer op om iets te eten of te drinken te halen.

Sporten om het gebrek aan lichaamsbeweging te compenseren

Een of meerdere keren flink sporten is een goede manier om meer lichaamsbeweging te krijgen. Je verbrandt calorieën en bouwt spierweefsel op. Op een verantwoorde manier sporten is altijd aan te raden. Maar het is vaak niet genoeg om het gebrek aan beweging helemaal op te vangen.

Stappen tellen om gezond te blijven

Inmiddels is het helemaal in op het aantal stappen dat je per dag loopt te tellen. Het is een mooie methode om je hoeveelheid lichaamsbeweging te monitoren. Dankzij onder andere applicaties op je smartphone en smart watches is het erg eenvoudig om dit bij te houden. Je hoort vrijwel altijd dat een totaal van 10.000 stappen per dag optimaal is. Ze vertellen er zelden bij hoe ze aan dit getal gekomen zijn.

Hoeveel vet verbrand je gemiddeld per stap?

Het doel van elke dag een bepaald aantal stappen lopen is om energie te verbruiken. 10.000 is een mooi rond getal en komt wel ongeveer overeen met wat gemiddeld aan te raden is. Maar er zijn veel factoren die meewegen. Denk bijvoorbeeld aan je leeftijd en je lichaamsgewicht. Voor een groot deel van de senioren is het eenvoudigweg niet haalbaar om 10.000 stappen per dag te lopen. Het doel van stappen tellen is vooral om jezelf te motiveren. Door het aantal stappen te tellen is het resultaat direct zichtbaar. Het kan je erop wijzen dat je veel meer moet gaan lopen en op die manier een motivatie zijn. Gemiddeld verbrandt een volwassene 1 kilocalorie per 20 stappen. Door het streefaantal van 10.000 te halen verbruik je op een dag dus 500 kilocalorieën. Lees hier meer over hoeveel stappen per dag gezond zijn.

Meer lichaamsbeweging leidt tot een gelukkiger bestaan

Door voldoende te bewegen leef je gezonder en gelukkiger. Je voelt je beter in je eigen lichaam en maakt je minder zorgen over hoe anderen jou zien. Bovendien heb je meer energie om uitdagingen aan te gaan en alles uit het leven te halen. Fysieke inspanning werkt trouwens nog veel sneller dan dat. Want bijvoorbeeld tijdens het sporten komen de stoffen endorfine, dopamine en serotonine vrij. Dat zijn hormonen die helpen om minder stress te ervaren en gelukkiger door het leven te gaan. De effecten zijn vrijwel direct merkbaar, met name de stressreductie. Bovendien houden ze wel even aan zodat jij je minder gejaagd voelt.

Klaar voor de zomer dankzij de juiste instelling

Vlak voor de zomer begint krijgen meer mensen interesse om gezonder te leven. Zomerkleding is tenslotte een stukje minder verhullend dan de kleding die we in de winter dragen. Daarnaast ben je wellicht van plan om naar het strand of het zwembad te gaan. Je loopt er op je best bij wanneer je streeft naar de perfecte beach body. Door elke dag te letten op de hoeveelheid stappen die je zet hoef je in het voorjaar minder hard te werken om je droomlichaam te realiseren. Maar er zijn ook methodes waarmee je binnen een paar dagen snel wat kilo’s kwijtraakt om er helemaal klaar voor te zijn.

Een sapkuur om verantwoord en snel af te vallen

Er zijn maar weinig diëten die zowel snel als verantwoord zijn. Normaal gesproken zijn dit in feite tegenpolen. Maar het is wel degelijk mogelijk om in korte tijd op een gezonde manier gewicht kwijt te raken. Heb jij weleens van een sapkuur gehoord?

Drink sap om je lichaam te ontgiften en gewicht te verliezen

Tijdens een sapkuur drink je een aantal dagen alleen maar vruchten- en groentesappen. Vanzelfsprekend helpt dat om gewicht kwijt te raken. Een sapkuur heeft meerdere voordelen. Want het is ook de perfecte gelegenheid om je lichaam te ontgiften. Tijdens het dagelijks leven krijgen we via de voeding en vervuilde lucht namelijk een aanzienlijke hoeveelheid deeltjes binnen die slecht zijn voor de gezondheid. Door te kiezen voor gezonde vruchtensappen voorkom je een paar dagen de inname van toxische stoffen. Je lichaam heeft tijd om te herstellen en de opstapeling van giftige deeltjes weg te werken.

Waarom afvallen met een sapkuur wél gezond is

De meeste spoeddiëten hongeren je lichaam als het ware uit. Terwijl je tijdens een sapkuur wel alle essentiële voedingstoffen binnenkrijgt. Ze geven je lichaam energie en je ervaart een verzadigd gevoel. Hierdoor is eten laten staan veel minder moeilijk. Bedenk wel dat een sapkuur alleen gezond is wanneer je het tijdens een korte periode doet. Een dergelijke kuur duurt nooit meer dan een week. Lees meer over de voordelen van een sapjeskuur doen.

Veel variatie in smaak en samenstelling

Het leuke aan een sapkuur is dat het niet snel saai wordt. Er zijn talloze sappen en je verrast jezelf iedere dag met een nieuwe smaak. De beste sappen zijn voorzien van extra ingrediënten, zoals superfoods. Die maken het drinken van sap nóg gezonder. Het is de perfecte manier om je lichaam nog even snel een boost te geven voor de zomer echt begint. Zie jij jezelf al op het strand zitten?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Happyhealthy/Happyjuicy!

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine! 

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.