“Dit is een gerechtje dat je een paar dagen van tevoren maakt. Het heeft tijd nodig om te garen en om de marinade te laten intrekken. Het is een uitdaging om te maken, maar het resultaat mag er zijn. En bedenk: good things take time.”

Gravad lax van biet met boekweitsalade, voor 4 personen

Dit heb je nodig:

Voor de lax:

  • 1 kg chioggia bieten
  • grof zeezout 1kg
  • 500 g bloem
  • 100 g fleur de sel
  • suiker 100 g
  • geraspte schil van 1 limoen
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 10 g korianderbessen
  • venkelzaad 10 g
  • verse dille

Voor de boekweitsalade

  • 200 g boekweit
  • 1 bosje bieslook
  • dille 1 bosje
  • kervel 1 bosje
  • 1 eetlepel vegan zure room
  • sushi-azijn 1 eetlepel
  • sap van 1 limoen
  • sap van 1 citroen
  • peper en zout
  • bloemetjes van komkommerkruid
  • zeewier

Zo maak je het

Verwarm voor de lax de oven voor op 180 °C. Was de bietjes en maak een ‘cementje’ van zeezout, bloem en water. Neem een ovenschaal en doe wat zeezout op de bodem. Leg de bieten hierin en leg de zoutkorst erover. Zet de ovenschaal 1,5 uur in de oven. Laat het geheel afkoelen en verwijder de zoutkorst. Maak een mengsel van de fleur de sel, de suiker, de limoen- en citroenrasp, de korianderbessen, het venkelzaad en de dille. Spoel de schil van de bieten af en leg de bieten in het mengsel. Dek af met vershoudfolie. Laat dit een paar dagen in de koelkast inwerken.

Kook voor de boekweitsalade de boekweit in 10 minuten gaar. Hak de verse kruiden en meng ze door de boekweit. Roer de zure room, sushi-azijn en het sap van de citrusvruchten erdoor. Breng op smaak met flink wat peper en zout. Haal de bieten uit het kruidenmengsel en spoel ze af. Snijd ze met een mes of een mandoline in heel dunne plakjes. Garneer met de boekweitsalade, bloemetjes van komkommerkruid en zeewier.

Meer smullen?

Vegan zoals je het nog nooit proefde, van Yolan Bamps en Tekla Vancleynen breugel,
€ 25,99, lannoo.be

 

 

 

 

 

In Fabulous Mama 7-2021 vindt je meer recepten van vegan recepten. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.