Samen eten wordt nóg gezelliger als je dat eten samen bereidt. En wat is daarvoor de ultieme manier? Fonduen! Hotpots zijn fondues uit Azië, net wat exotischer dan die van ons. Superlekker en met een verrassend (Hollands) drankje erbij! De Nederlandse Bas Robben vertelt je er van alles over.

Hotpots: Yunnan paddenstoelen

Bas Robben: “Deze Chinese soep heeft dezelfde rijkheid als een romige paddenstoelensoep zoals wij die kennen. Je hebt voor dit gerecht meerdere soorten gedroogde paddenstoelen nodig. In Yunnan groeien, net als in Nederland, heel veel wilde paddenstoelen. Pak er dus mee uit: ga voor boleten, doodstrompetten, morieljes, etcetera. Mocht je die niet kunnen vinden, of wil je er niet zo veel kopen, dan kun je ook alleen gedroogd eekhoorntjesbrood en shiitakes gebruiken.”

DIT HEB JE NODIG
Voor 4-6 personen

Voor de hotpotbasis

  • 2 l vegan groentebouillon*
  • 10 g gedroogde shiitakes
  • 10 g gedroogde zwarte paddenstoelen
  • gemberwortel 10 g in dunne plakjes
  • 4 rode dadels
  • 2 el gojibessen
  • zout (of mushroom-sojasaus)

Voor de spicy sesamdipsaus

  • 2 el sojasaus, liefst mushroom-sojasaus
  • 100 ml sesampasta
  • 1 el chilibonenpasta (of snijd 1 chilipeper fijn)

Voor de hotpot

  • 400 g verse shiitakes, oesterzwammen, boleten, shimeji paddenstoelen, morieltjes, doodstrompetten
  • 400 g knapperige groenten zoals wilde spinazie met steeltjes, bimi, broccoli
  • en/of groene asperges
  • 2 maïskolven, in stukken van 3 cm

Zo maak je het

Giet de groentebouillon in de hotpot en voeg de gedroogde shiitakes, gedroogde zwarte paddenstoelen, gember, rode dadels en gojibessen toe. Breng aan de kook en zet het vuur dan iets lager, zodat de soep net borrelt. Laat 30 minuten trekken, totdat de gedroogde paddenstoelen zacht zijn geworden. Je kunt deze gedroogde paddenstoelen straks gewoon eten.

Proef de soep en breng eventueel op smaak met wat zout of mushroomsojasaus. Roer voor de dipsaus de sojasaus, de sesampasta en de chilibonenpasta met 100 ml water in een kom glad. Proef en voeg eventueel wat zout toe. Verdeel de saus over kommetjes,  Zet de hotpot in het midden van de tafel op een kookplaatje. Leg de shiitakes, oesterzwammen, boleten, shimeji-paddenstoelen, morieltjes, doodstrompetten en knapperige groenten op bordjes en zet op tafel. Je kunt nu beginnen met hotpotten.

*Vegan groentebouillon, voor 2 liter

DIT HEB JE NODIG

  • 400 g gesneden soepgroenten
  • 1 ui, gehalveerd
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • 2 tenen knoflook, gepeld
  • 20 g gemberwortel, in plakjes
  • 1 el rijstazijn

Zo maak je het

Doe alle ingrediënten met 3 l water in een soeppan. Breng aan de kook, verlaag het vuur zodat de bouillon net niet kookt en laat 30 minuten inkoken totdat er twee derde van overgebleven is. Laat de bouillon afkoelen en giet hem dan door een fijne zeef. Voor een extra heldere bouillon kun je hem nog door een koffiefilter schenken. Heb je niet alle bouillon nodig voor je hotpot, bewaar de rest dan in een fles.

Hotpots

POTJE FONDUEN?

Met het nieuwste boek van culinair alleskunner Bas Robben leer je alles over de kunst van een goede hotpot en maak je zelf overheerlijke Aziatische hotpots.
Hotpot Bas Robben € 22,50 Uitgeverij Good Cook B.V.

 

Je vindt meer recepten in Fabulous Mama 3-2021. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.