Manon Proper runt elke dag een mini-bistro voor zeer kritische vaste gasten: haar twee- én drieling. Maar doordat die van jongs af aan al smaakvol mee-eten, zijn ze inmiddels ware lekkerbekjes. Met deze recepten lukt jou dat vast ook!

Sri Lankaanse curry: recept

Voor 4-6 personen. Bereidingstijd ± 40 minuten

Benodigdheden

  • 2 el kokos- of zonnebloemolie
  • 1 kaneelstokje
  • 10 groene kardemompeulen
  • 5 kruidnagels
  • 300 g sjalotten, in halve ringen
  • 2 knoflooktenen, geperst
  • 3 cm gemberwortel, geraspt
  • 2½ el (Sri Lankaanse) currymix
  • 1½ tl gemalen kurkuma
  • 1 blik gepelde tomaten (400 g, van goede kwaliteit)
  • 2 stengels citroengras, harde buitenkant eraf
  • zout
  • 1 stronk broccoli of bloemkool, in kleine roosjes (een mix kan ook)
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • sap van 1 limoen, plus extra partjes

Optioneel

  • 15 kerrieblaadjes (toko)
  • verse korianderblaadjes

Tip! Kerrieblaadjes zijn
soms moeilijk te vinden.
Ze horen wel in een
traditionele Sri Lankaanse
curry, maar zonder is de
curry ook perfect op smaak.

Zo maak je het

Als je van curry’s met kokosmelk houdt, zou je deze Sri Lankaanse curry eens moeten proeven. Omdat de meeste Sri Lankaanse kruidenmengsels heel veel chilipepers bevatten, heb ik voor deze curry mijn eigen kruidenmix ontwikkeld. Het is een rijke curry die zowel met kip als vegetarisch te maken is. Beide varianten zijn heerlijk. Ik heb hier gekozen voor de vegetarische variant. Lekker met gekookte rijst.

Verwarm de olie in een diepe (braad)pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Doe de kaneelstok, kardemompeulen en kruidnagels in de pan en laat ze 1 minuut warm worden. Voeg de sjalot toe en bak in ± 3 minuten zacht. Doe de knoflook en de gember erbij, roer goed door en bak 1 minuut mee. Voeg de Sri Lankaanse currymix en de kurkuma toe en bak de specerijen 1 minuut mee.

Pureer de bliktomaten door een staafmixer in het blik te houden en een aantal keer te pulseren. Doe de bliktomaten in de pan. Sla met de achterkant van een mes hard op de stengels citroengras en voeg ze met ½ theelepel zout en eventueel de kerrieblaadjes toe. Roer goed en laat 5 minuten op laag vuur pruttelen. Voeg nu de broccoli of bloemkool toe en laat deze in ± 4 minuten in de saus gaar worden. Let op: kook ze niet te lang, het is lekker als de groente nog een bite heeft. Voeg de kokosmelk toe en warm de curry goed door. Voeg het limoensap toe zodra de curry van het vuur af is om schiften van de saus te voorkomen. Proef of de curry nog meer zout nodig heeft. Als er kleine kinderen mee-eten, vis dan voor het serveren de kaneelstok, kardemompeulen, kruidnagels en de stengels citroengras uit de saus. Serveer met partjes limoen en eventueel verse blaadjes kerrie of koriander erover.

Meer eten?

Deze recepten komen uit het boek Bistro Manon van Manon Proper. Dit is geen speciaal kookboek voor gezinnen met jonge kinderen, maar biedt recepten die lekker, gezond, toegankelijk én praktisch zijn. Je kiest het hoofdgerecht dat je die avond wilt eten en vervolgens kun je eindeloos variëren met passende bijgerechten. Met deze flexibele opzet zet je met betrekkelijk weinig moeite elke dag iets anders op tafel. € 25,95, Uitgeverij Good Cook

 

Je vindt meer recepten in de nieuwste Fabulous Mama 7-2021. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.