Heb je eenmaal bij restaurant Lento gegeten, dan kom je terug. De sfeer, de bediening, en dan die bourgondische gerechten die op tafel verschijnen… Je zou bijna vergeten dat je op een vegan adres eet. Jammer alleen dat Lento in het Belgische Hasselt zit, dat is niet voor iedereen naast de deur. Fijn dus, dat chef Yolan en gastvrouw Tekla hun recepten in een boek bundelden. Hierbij vast een verrukkelijk voorproefje!

Tajine met tabouleh van bloemkool

Voor 4 personen

Dit heb je nodig

  • 1 ui
  • 1⁄4 knolselderij
  • 1 raap
  • 1⁄4 flespompoen (butternut)
  • 1 courgette
  • 1 wortel
  • scheutje olijfolie
  • 1 eetlepel ras el hanout
  • komijnzaad 1 theelepel
  • gemalen koriander 1 theelepel
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 gekonfijte citroen, in vieren gesneden
  • 50 g gemengde olijven, in schijfjes
  • 20 g gedroogde abrikozen, in kleine blokjes
  • 1 liter groentebouillon
  • 25 g amandelschilfers

Voor de tabouleh

  • 1 kop couscous
  • 1 eetlepel zout
  • 20 g bakboter
  • 1 bloemkool
  • sap van 2 limoenen
  • geraspte schil van 1 limoen
  • bosje bladpeterselie
  • bosje koriander
  • 1 granaatappel
  • peper en zout
  • olijfolie

Zo maak je het

Snijd voor de tajine de groenten in grote stukken, maar snijd de courgette en wortel in langere stukken om bovenop te leggen (zoals op de foto). Stoof de grote stukken even in olie in de tajine en kruid deze met de droge kruiden. Voeg de gekonfijte citroen, de olijven en abrikozen toe. Leg de repen wortel en courgette erop en voeg beetje bij beetje de bouillon toe (let op, want dit kookt snel over). Laat op heel laag vuur garen met de deksel erop. Verdeel de amandelschilfers erover als de groenten gaar zijn. Je kunt testen of de stoofpot gaar is door met een mes in een groot stuk te prikken.

Kook voor de tabouleh wat water. Doe de couscous in een diepe schaal met het zout en de boter. Giet het kokende water over de couscous totdat die net onderstaat en leg een deksel, bord of vershoudfolie over de kom. Rasp de bloemkool tot couscous. Doe het limoensap en de  rasp hierbij. Hak de kruiden fijn en meng door de bloemkoolcouscous. Haal de pitjes uit de granaatappel en doe ze in een kommetje water. Zo blijven de pitjes op de bodem liggen en komen de bittere velletjes bovendrijven. Doe alles samen en meng goed. Proef en breng op smaak met peper, zout en olijfolie.

Meer smullen?

Vegan zoals je het nog nooit proefde,
van Yolan Bamps en Tekla Vancleynen-breugel
€ 25,99, lannoo.be

 

 

Benieuwd naar meer veganistische recepten? Je leest ze in Fabulous Mama 7-2021. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.