Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Back

Back to school

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen! Althans, voor een gedeelte van het land. Een leuke tijd voor zowel ouders als kinderen, maar het kan ook erg spannend zijn. Een nieuwe fase breekt aan, inclusief de daarbij behorende veranderingen. Om ervoor te zorgen dat kinderen weer goed voorbereid terug naar school gaan, hebben wij een lijst samengesteld met de beste tips en tricks om de start van het nieuwe schooljaar zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Back to School: Tips voor ouders en kinderen om het nieuwe schooljaar voorbereid en zonder stress in te gaan.

Tip 1: Leer de school en de weg naar school kennen

Alles wat nieuw en onbekend is, kan in het begin wat spannend of intimiderend aanvoelen. Een oplossing hier kan zijn om je kind van tevoren vertrouwd te maken met de nieuwe omgeving. Bezoek een open dag op de school van je keuze. Praat met leraren, leerlingen, eventueel nieuwe klasgenootjes en probeer een les uit. Je kan ook openbare evenementen in de school bijwonen, zoals concerten of theatervoorstellingen. Zo leert je kind het terrein kennen en zal het schoolgebouw op de eerste schooldag niet zo vreemd aanvoelen. Inmiddels bieden veel scholen ook digitale rondleidingen aan. Zo kunnen jullie makkelijk, en vertrouwd vanuit je eigen omgeving, het schoolgebouw verkennen!

Hetzelfde geldt voor de weg naar school. Het loont zich om deze van te voren al te verkennen, zodat deze op de eerste schooldag enigszins bekend aanvoelt. Wanneer je kind niet te voet naar school gaat maar het openbaar vervoer neemt, oefen dan de reis met het OV. In het begin kan de weg naar school aanvoelen als een reis om de wereld. Maar hoe vaker je hem neemt, hoe meer vertrouwd en korter hij gevoelsmatig wordt. Het oefenen van de reis helpt ook bepalen hoe laat je kind ‘s ochtends van huis moet om op tijd op school aan te komen.

Tip 2: Maak alvast contact met nieuwe klasgenoten

Als je kind op de eerste dag al een bekend gezicht ziet in de nieuwe omgeving, kan dat stress en onzekerheid wegnemen. Zoek daarom van te voren samen uit wie er nog meer naar deze nieuwe school of klas gaat. Misschien kunnen jullie tijdens de zomervakantie al het eerste contact leggen. Op die manier heeft je kind al bekende gezichten om zich heen op deze eerste, vaak spannende, schooldag en zal het makkelijker gewend raken.

Tip 3: Zorg voor de juiste schoolspullen

Er valt een hoop te organiseren en kopen voor het nieuwe schooljaar begint! Potloden, gummetjes, schriften, een rugzak, sportkleding, een pennenbakje, een lunch box… Maar ook boeken moeten worden gekaft. Zorg ervoor dat je kind goed uitgerust met de juiste spullen aan het nieuwe schooljaar begint! Stel samen een lijst op van benodigdheden en zoek uit waar je deze het beste kan kopen of eventueel huren. En als je dan samen op pad gaat om alles aan te schaffen, maak er een dagje uit van. En moeten er veel boeken worden gekaft? Nodig dan vrienden of familieleden uit en doe het samen. Zo wordt de voorbereiding voor die eerste schooldag nog leuker!

Tip 4: Richt een studeerhoek of ruimte in

Als je kind thuis nog geen eigen studieruimte heeft, is dit wellicht hét moment om die in te richten. Kinderen hebben een rustige plek nodig waar ze zich kunnen concentreren op hun studie en huiswerk. Indien je de ruimte in huis hebt, zoek dan samen een bureau en een bureaustoel uit. In het andere geval, kan je een hoek op de slaapkamer van je kind inrichten als studeerhoek of wellicht een gedeelte van de eettafel in de keuken. Probeer er rekening mee te houden dat er, op het moment dat er gestudeerd moet worden, er in die ruimte zo min mogelijk afleiding is. Dit houdt ook in dat de ruimte of de hoek netjes opgeruimd is en alle studie benodigdheden binnen handbereik zijn.

Tip 5: Voorpret!

Met voorpret maken kan je niet vroeg genoeg beginnen! Probeer bijvoorbeeld je kind te enthousiasmeren met jouw school verhalen van vroeger. Hoe ervaarde jij die eerste schooldag op een nieuwe school of in een nieuwe klas? Herinner je je leraar nog? Wat heb je gedaan? Ben je er wel eens uitgestuurd? Ben je misschien verliefd geworden? Grappige anekdotes uit je eigen schooltijd zullen je kind helpen ontspannen en meer vertrouwen geven. Die eerste dag hebben we allemaal meegemaakt en wat blijkt? We vonden het allemaal spannend, maar hebben het allemaal overleefd!

Tip 6: Blijf kalm!

Opwinding en nervositeit horen bij het begin van het nieuwe schooljaar! Probeer echter zo kalm mogelijk te blijven en laat je eigen zenuwen en onzekerheid niet teveel aan je kind zien. Hoe meer ontspannen je zelf bent over de nieuwe situatie, hoe meer ontspannen je kind zal zijn. Maak je daarnaast ook geen zorgen over de kennis en vaardigheden van je kind. Lezen, schrijven, rekenen – je kind leert dit alles en nog veel meer op school. Dat is waar scholen voor zijn! Als ouder hoef je je kind niet het ABC te leren voor ze naar school gaan. Het is voldoende om je kind ‘s avonds een verhaal voor te lezen en zo belangstelling voor lezen en boeken te wekken. Al het andere leren ze vroeg of laat wel op school!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met GoStudent.

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.