Dit artikel is een gastblog van Go-Kids, de leukste uitjes-site voor ouders. Voor fabulous mama vertellen zij iedere maand iets over de leukste plekken in een provincie in Nederland. Ze delen hun ervaringen en geven je tips over de verborgen parels in de provincie, waar je heerlijk met je gezin naar toe kunt gaan.

Go-Kids neemt je deze maand mee naar het oosten van Nederland, en wel naar het mooie Overijssel. Overijssel is een groene provincie die wij in 3 regio’s hebben verdeeld. Go-Kids Twente, Go-Kids regio Zwolle en Go-Kids Deventer Salland.

Wil je Overijssel ontdekken met kinderen, boek dan een van de leuke campings of vakantieparken in Overijssel. Vanaf hier is heel Overijssel qua afstand prima te bereiken. Wij hebben een aantal kindvriendelijke en vooral kinder-aantrekkelijke overnachtings-adressen voor je op een rijtje gezet.

Overijssel met kinderen

Overijssel is veelzijdig. Het is groen, bruisend, actief en relaxed. Dé perfecte provincie om vakantie te vieren met je kinderen. Maar het is ook best groot. Wij hebben daarom een leuk overzicht van uitjes met kinderen samengesteld.

Een middagje de (Hanze)stad in!

Wie Overijssel zegt, denkt: “De IJssel!” En wie aan de IJssel denkt, zegt: “Hanzesteden!” Maar wat zijn Hanzesteden nou precies? Hanzesteden waren in de Middeleeuwen lid van het Hanzeverbond, om op die manier beter en veiliger handel te kunnen drijven. De rivier de IJssel was een echte handelsader.

De rivier verbindt de zeven belangrijkste Hanzehandelsposten van Nederland met elkaar: Kampen, Hattem, Hasselt, Zwolle, Deventer, Zutphen en Doesburg. En laten nou vier van deze steden in ons mooie Overijssel liggen! Daar weten wij van Go-Kids de mooiste plekjes wel te vinden!

Hanzestad Deventer

Begin je bezoek aan Deventer bij de winkel van VVV Deventer aan de Brink nummer 89 voor de speurtocht Hanzespeurneus. Dit is een speciale speurtocht voor kinderen door het monumentale Bergkwartier in Deventer. Deze speurtocht kun je ook downloaden op je telefoon. Aan de hand van vragen en opdrachten ontdek je waarom Deventer een Hanzestad wordt genoemd.

De speurroute duurt ongeveer een uur. Leuk om te doen in combinatie een andere activiteit voor kinderen in de binnenstad van Deventer. Bijvoorbeeld:

Een bezoek aan het Speelgoedmuseum. Kom je ook gluren door de raampjes van bijzondere poppenhuizen? Of speel je liever op de Speelzolder? Vanaf 30 april is de pop-up tentoonstelling ‘Bouw een dino voor het Speelgoedmuseum’ te zien. In de schoolvakanties worden er meestal allerlei extra activiteiten georganiseerd.

Koffie bij het Deventer Koekhuisje. Hier ontvang je standaard een Bijtje bij een kopje koffie of thee, maar je kunt bijvoorbeeld ook een bordje met allerlei heerlijke soorten koek bestellen. Onze favoriet is de Jacob’s koek.

Van 17 maart t/m 29 september 2019 is de expositie Deventer, Stad van de IJssel te zien bij Museum De Waag. Naar onze ervaring vinden kinderen het heel leuk om hier de (gratis) audiotour te doen. Volwassenen vinden ook de kortings- Deal heel interessant.

Torenbeklimming. Heb je zin in een uitdaging? Beklim dan de 220 treden in de toren van de Grote of Lebuinuskerk in Deventer! Een smalle spiltrap brengt je naar de tweede omgang op 46 meter hoogte. Vanaf dat punt heb je een prachtig uitzicht over Deventer en de omgeving. Kun jij ontdekken waar je eerder deze dag gelopen hebt?

Laat het weer je in de steek? Bij Filmhuis De Keizer draait vaak wel een leuke gezinsfilm! Natuurlijk zijn er in de binnenstad ook heel veel leuke adresjes voor een hapje, een drankje of een ijsje. En als je wil winkelen, vergeet dan niet om de Walstraat met een bezoekje te vereren!

Een aandenken voor thuis

Natuurlijk staat deze heerlijke middag, nadat je ‘m gedaan hebt, in je geheugen gegrift. En waarschijnlijk heb je ook een heleboel leuke foto’s gemaakt. Maar als je nog op zoek bent naar een tastbaar souvenir. Wij zelf vinden het Overijssels Kinderkookschrift heel erg leuk!

Hanzestad Zwolle

Zwolle ontwikkelde zich In de Gouden Eeuw in hoog tempo tot een machtige Hanzestad. Die welvaart en levendigheid ervaar je nog steeds. Dwaal samen met de kids door de historische binnenstad, beklim Basiliek de Peperbus, en proef de lokale lekkernijen zoals peperbuskaas, balletjes en Blauwvingerkoekjes. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan Museum De Fundatie, met het prachtige ei op het dak. Nog meer tips voor een bezoek aan Zwolle met kinderen:

Een bezoek aan Dinoland mag eigenlijk niet ontbreken als je met je kinderen naar Zwolle gaat. Met heel veel binnen en buitenpret is het voor iedere weersomstandigheid leuk en goed te doen in een halve dag.

Vanuit Zwolle kun je ook heel leuk bootje varen in Giethoorn, waarbij restaurant het Binnenhof een leuke locatie is om met de kinderen te eten. Kinderen kunnen er volop spelen en er is zelfs een binnenzwembad! Ook mag daar een bezoek aan museum De Oude Aarde niet ontbreken, erg leerzaam en leuk om te doen met kinderen.

Lunchen in Park de Wezenlanden kan bij park paviljoen de Wezenlanden in het hartje van Zwolle, met een heerlijk terras, speelgelegenheden en een kinderboerderij om de hoek.

Bij heel mooi weer is een bezoekje aan de Wythmener plas of de Milligenplas zeker de moeite waard. Beide plassen hebben ook horeca gelegenheden met gezellige terrassen.

En wil je je helemaal de Zwollenaar voelen? Ga dan eens naar Grand Café Zuijdt in de wijk Zwolle Zuid of ’t Weeshuys in de wijk Assendorp. Typisch Zwolse buurt eetcafé’s die de gezelligheid van Zwolle typeren . Muziekliefhebbers en kinderen zijn er helemaal meer dan welkom!

Tot slot mag het Stadstrand in Zwolle niet ontbreken. Midden in de binnenstad waan je je midden in de tropische sferen met gezellige muziek. Schoenen uit en genieten maar!

Hanzesteden Hasselt, Hattem & Kampen

De Hanzesteden Hasselt, Hattem en Kampen zijn wat kleiner, maar ook hier kun je met het hele gezin op ontdekking in de binnensteden, torens beklimmen, lokale lekkernijen proeven en museumpjes pikken. Onze toppers in deze steden:

Verken Hasselt vanaf het water tijdens een rondvaart en ontdek waarom deze kleine Hanzestad ‘klein Amsterdam’ genoemd wordt. Nederlands Bakkerijmuseum Hattem (Kinderboerderij Cantecleer in het stadspark van Kampen.)

Tijd zat in Twente

En dan hebben we Twente nog. De streek in Overijssel waar je rust vindt. Je komt hier plekken tegen waar je helemaal niets hoort. Geen trein, geen verkeer. Je geniet in Twente van de groene natuur. Van de weilanden met koeien en paarden, maar ook van de mooie bossen en natuurgebieden.

Daarnaast staat Twente natuurlijk bekend om zijn gastvrijheid en Twentse nuchterheid. De vriendelijkheid van de Tukkers laat je meteen thuis voelen. Leuke uitjes met kinderen in Twente zijn:

Recreatieplas ‘t Rutbeek leent zich uitstekend voor outdoor en actieve uitjes met kinderen. Hier kun je mountainbiken, waterskiën, survivallen, goud zoeken, escapen en outdoor skiën en tuben.

Vergeet niet te wandelen als je in Twente bent. Natuurmonumenten heeft diverse wandelroutes die ook voor kinderen geschikt zijn. Go-Kids verzamelde de wandelroutes voor kinderen in Twente in 1 overzicht.

Een avontuur in de bomen beleef je in het grootste klimbos van Nederland. Avatarz. Een speciaal kidz parcours met 30 hindernissen voor kids vanaf 6 jaar. Vanaf 10 jaar mogen kinderen alleen op het hoge parcours. Heel stoer, hoog in de bomen.

Cultuur snuiven is ook een aanrader. Twente heeft diverse interessante musea. Zoals de Museumfabriek het familiemuseum van Enschede met een gave uitdagende Makerspace, en Techniekmuseum Ofyo waarbij je op een actieve manier de industriële geschiedenis van Twente ontdekt.

Kom je deze zomer naar Twente? Breng dan een bezoek aan het nieuwe evenement op Vliegveld Twenthe: Dinopark Twente. In de bunkers op de voormalige Vliegbasis Twente is een team al jaren bezig om te zorgen dat alle soorten weer tot leven komen. En met succes, bijna alle dino’s zijn terug. Achter de grote hekken van de basis leven de verschillende dino’s naast elkaar.

Voor de terugkeer van de laatste dino zijn de doktoren nog op zoek naar een unieke formule. Deze formule is vele jaren geleden al bedacht door dokter Mirando en verstopt op het terrein van de vliegbasis. Kom naar het vliegveld om de doktoren te helpen! Van 13 juli 2019 t/m 25 augustus 2019.

En…er is hier zelfs een camping. Slapen tussen de dino’s…dat kan alleen in Twente!

Genoeg te doen in Overijssel

Je hebt vast wel in de gaten, dat niet alle leuke uitjes van Overijssel in deze blog passen. Neus lekker rond op Go-Kids.nl en plan je ideale trip naar Overijssel.

Van harte welkom! Of zoals ze in Twente zeggen : Wie Neugt Oe!

Enthousiaste groet namens Go-Kids regio Zwolle, Go-Kids Deventer Salland en Go-Kids Twente