Dit artikel is een gastblog van Go-Kids, de leukste uitjes-site voor ouders. Voor fabulous mama vertellen zij iedere maand iets over de leukste plekken in een provincie in Nederland. Ze delen hun ervaringen en geven je tips over de verborgen parels in de provincie, waar je heerlijk met je gezin naar toe kunt gaan.

Go-kids.nl zit boordevol te gekke eropuit-tips. Je vindt er kindvriendelijke restaurants, de beste plekjes voor opvoedvragen, clubs, adresjes om te overnachten, winkels en de meest bijzondere plekjes speciaal voor kinderen. En dat allemaal in jouw eigen regio.

Als je in de provincie Utrecht woont, klik je heel eenvoudig op Go-Kids Utrecht en Amersfoort. En waar kom je dan terecht? Bij mij. Ik ben Jacomijn van Straaten, moeder van twee prachtige kinderen, pedagoge en ik ben Go-Kids in hart en nieren.

Eropuit met de kinderen? Wat een drama!

Hoe vaak al kwam ik niet met mijn gezin in een restaurant of café waar ik bozig werd weggekeken? Als de dag van gisteren herinner ik me nog een heerlijke wandeling in het natuurgebied De Utrechtse Heuvelrug. Wat een feest! Er werd wat “afgeravot”, de grootste takken werden gezocht en gevonden en ja, we wisten bijna zeker dat we een paar kabouters hadden zien lopen.

En na afloop natuurlijk een lekker hapje eten. Na een flinke zoektocht via onze hulplijn Google en een pittige discussie met mijn man over welk restaurant kindvriendelijk zou zijn, maar ook goed eten zou bieden kwamen we terecht bij een tentje ergens onderaan de Heuvelrug. Google beweerde dat het bijzonder geschikt zou zijn voor ons en onze kinderen.

En jawel hoor! Bij binnenkomst werden we door een vriendelijke dame naar ons tafeltje gebracht. De kinderstoel werd erbij gepakt en de speelhoek wachtte geduldig op onze twee kleintjes. Tot zover kindvriendelijk dus. Maar helaas, ons enthousiasme was van korte duur.

In het overigens gezellige eethuis was ergens in het midden een trap en daarnaast een steil pad om de bovenverdieping te bereiken. Praktisch, maar ook erg leuk om als glijbaan te gebruiken. En dat deed onze oudste dan ook. Wat een lol, op en neer en heen en weer. Alleen… de andere bezoekers waren minder enthousiast en dat werd ons – door een gelukkig aardige serveerster – snel duidelijk gemaakt.

Dan maar naar de speelhoek.

Op naar de speelhoek dan maar. Daar is-ie tenslotte voor. Ik bleef met onze jongste aan tafel zitten, mijn man met dochterlief mee. De hoek lag een stevig stukje verderop in het restaurant, achter een muur, zodat pa en kind onzichtbaar voor mij hun vrolijke spelletjes speelden.

Dat is voor ouders met wat oudere kinderen natuurlijk geen probleem, maar onze dochter is twee en die laat je niet zo makkelijk buiten je gezichtsveld. Daar komt narigheid van. Zeker in een druk restaurant met rondrennende obers links, rechts en over de speelhoek.

Waarom gaan jullie dan ook uit eten met zo’n stel jonge kids, hoor ik roepen. Tja…je bent jonge ouders, zit behoorlijk vast aan werk en gezin en wilt ook wel eens een leuk en lekker uitje. En we hadden toch ook niet voor niets op het zoekwoord “kindvriendelijk” gezocht?!

Niet echt leuk deze avond. Mijn man en ik losten elkaar af in de speelhoek, onze dochter wilde een kindermenu, dat er niet bleek te zijn…..Wel een flink stuk vlees, maar dat was zo gemarineerd en kruidig dat ze na een paar happen besloot dat ze genoeg had gegeten.

Ze keek om zich heen naar andere mogelijkheden, klom uit haar stoel en begon vrolijk rondjes te lopen door het restaurant. We voelden ons behoorlijk opgelaten, grepen een paar keer in en ja hoor… de avond eindigde met een brullend kind en dus in mineur.

Dan dus eerst naar Go-Kids.

Na dit debacle hebben we eerst afscheid genomen van het buiten de deur eten met kinderen. Maar toen wees een vriendin mij op de site van Go-Kids, waar naast de meest toffe uitjes ook de leukste en kindvriendelijkste restaurants en cafés snel en overzichtelijk te vinden zijn. Ik was bijzonder positief verrast toen ik de site een keer bezocht.

Wát, geen leuke plekken voor jonge gezinnen? Er is meer dan genoeg en – ik praat inmiddels met veel ervaring – je wordt op tal van plekken bijzonder hartelijk welkom geheten en verwend. Met kinderen? Ja juist met kinderen! Je moet er alleen even voor naar go-kids.nl.

De site geeft je een scala aan leuke mogelijkheden. Tal van restaurants met ruime en goed zichtbare speelhoeken, natuurlijk met een prima kindermenu, soms zelfs met een bioscoop. En wat denk je van een restaurant met een heuse nanny? En dat allemaal in de provincie Utrecht.

De provincie Utrecht: boordevol kindvermaak!

Als je op de site van Go-Kids Utrecht & Amersfoort kijkt, kom je maar tot één conclusie: wat is er veel te doen voor kinderen in deze provincie! Wil je iets cultureels, de natuur in, iets leuks in een grote stad, een klein dorp?

Wil je met je kinderen een keer de historie induiken, een uniek evenement bezoeken, naar een dierentuin, een monumentenstad? Of wil je een tochtje maken op één van de oude grachten van Utrecht? De Hollandse Waterlinie, een picknick aan de Rijn, een bezoek aan heuse forten en bunkers?

Ach, er is teveel om op te noemen. Maar ik ga het toch proberen… de pareltjes van de provincie Utrecht volgens ondergetekende:

Cultuur & Natuur

1: Henschotermeer
2: Kabouterpad Leersumse Veld
3: Molen de Ster

Spelen & ontdekken

1: Verkeerstuin Amersfoort
2: Huis ter Bosch Lage Vuursche
3: Doe, durf, al werkplaats

Eten & Drinken

1: Restaurant Kroast
2: De Koekfabriek
3: Bosrestaurant ‘t Berghuis

Go-Kids! Daar trek je kinderen mee! O ja, vergeet niet Go-Kids ook te volgen op Instragram en Facebook. ????