Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Hoe los je bedplassen op? 5 Redenen om een plaswekker te overwegen

Als je net zoals de meeste ouders bent, is een goede nachtrust een zeer belangrijk moment van de dag. Zoals prins William tegen prins Harry zei nadat hij vader was geworden: “Welkom in de wereld van het slaaptekort!”. Na de gebroken nachten van de vroege baby en peuterjaren te hebben overleefd, kijken we als ouders vaak uit naar het moment dat ons kind de luiers ontgroeid en de hele nacht rustig doorslaapt. Maar dan (voor zo’n 13% van de kinderen) duikt er een nieuw nachtritueel op. Bedplassen! Dit betekent dat in plaats van het verschonen van nachtluiers je natte lakens aan het verwisselen bent. Yikes! Maar gelukkig is er een oplossing: plaswekkers!

Een plaswekker voor kinderen bevat een draagbare urine sensor die de zindelijkheidstraining ondersteunt en jouw kind leert wakker te worden wanneer de sensor vochtig begint te worden, meestal voordat de blaas volledig is geleegd. Ze helpen jouw kind zelf te herkennen wanneer hun blaas vol is, zodat ze kunnen leren de plas op te houden of wakker te worden en naar de toilet te gaan. Het is een natuurlijke oplossing voor bedplassen en ‘s nachts zindelijk worden.

5 redenen om voor een plaswekker te gaan

1. Los bedplassen op in plaats van het proberen te beheersen
Plaswekkers helpen bij het oplossen van nachtelijke enuresis (of bedplassen zoals het vaker wordt genoemd). Deze alarmen helpen kinderen om wakker te worden en snel naar de wc te gaan. Op deze manier kunnen ze stoppen met het dragen van luiers, optrekbroekjes of andere oplossingen die het probleem eenvoudigweg ‘beheersen’. Het werkt door middel van een plas sensor die aan de pyjama of de kleding is bevestigd. Wanneer deze urine detecteert, wordt een geluid geactiveerd die het kind wakker maakt om naar de wc te gaan. Ze gaan plassen en weer naar bed. Voila! Zo eenvoudig kan het zijn.

2. Het traint de hersenen
Ze trainen de hersenen van het kind. Na verschillende keren wakker te zijn geworden, begint zich een patroon in de hersenen te vormen. Dit geeft kinderen de kans om de signalen van de blaas te herkennen en op tijd naar de wc te gaan, waardoor de
hersenen worden getraind om ‘het alarm te verslaan’. Een natuurlijke en lange termijn oplossing.

3. Comfortabel om te dragen
Ze zijn comfortabel om te dragen. Er zijn eenvoudige en kleine plaswekkers te vinden die makkelijk aan alle kleding bevestigd kunnen worden. Veel comfortabeler en discreter dan grote en lompe incontinentiematerialen.

4. Milieuvriendelijk
Plaswekkers zijn milieuvriendelijk. Wist je dat wegwerpluiers meer dan 500 jaar nodig hebben om te ontbinden? Ze zijn een milieuramp en naar schatting het op twee na grootste consumentenartikel op de stortplaatsen. Dat zijn heel veel luiers! Door een plaswekker te gebruiken en de blaas te trainen, stuur je minder wegwerp incontinentie oplossingen naar de stortplaats. Duurzaamheid begint thuis.

5. Leuk om te gebruiken
Vroeger waren plaswekkers saai en lomp. Maar nu zijn er enkele goed ontworpen, die de plaswekkertraining ook echt leuk kunnen maken om te doen en de kinderen aanmoedigen om ze te gebruiken.

Over het algemeen zijn er veel oplossingen om een kind zindelijk te maken, waaronder plaswekkers. We hopen dat deze redenen je helpen beslissen welke oplossing het beste is voor jouw gezin.

Tekst Oopsie Heroes | Beeld iStock

Klik hier voor meer informatie over plaswekker.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.