Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Hoe overleef ik… eten in een restaurant?

1 juni zijn de horecazaken na 11 weken gelukkig weer geopend! Tijd om weer lekker te genieten bij jouw favoriete restaurant of lunchtent. Maar genieten van lange diners in restaurants met goede muziek en hippe loungebanken zit er met een kind vaak niet in… Nu kom je niet verder dan het pannenkoekenhuis. Dat kan anders! Eva weet hoe je met kinderen kunt genieten van uit eten gaan in een léuk restaurant.

We zitten allemaal weleens met ons kind bij McDonald’s. Stiekem kan ik enorm genieten van een Big Mac (want ik ben eigenlijk vegetariër) en ben ik verslaafd aan die gele fritessaus (ik bestel altijd twee extra bakjes). Maar fastfood of pannenkoeken, de usual suspects als je met kinderen uit eten gaat, geven je niet echt het gevoel dat je een leuk avondje uit bent. Buiten de deur eten is wat mij betreft pas echt verwennerij in een zaak met sfeerverlichting, een inspirerende menukaart en lekkere wijntjes. Het bezoek aan zulke restaurants kun je natuurlijk bewaren voor als je een oppas hebt, maar dat beperkt je zo. Bovendien is het gewoon hartstikke leuk en gezellig om met het hele gezin uit eten te gaan. De vraag is alleen: hoe zorg je ervoor dat het ook echt leuk en gezellig blijft?

Knutselwerk en brood op tafel

Ik herhaal mijn mantra nog maar eens: elk kind is anders. Dus op welke leeftijd jouw kind uit-eten-klaar is, kan ik niet zeggen. Sommige ouders gaan heerlijk uitgebreid tafelen met hun baby in de wandelwagen. Dat was bij ons een no-go. Jaloers keek ik naar stellen die rustig een driegangenmenu verorberden terwijl hun baby naast hen lag te slapen. No way dat mijn dochter zo lang onder zeil was in de Bugaboo. Nee, ze voelde feilloos aan wanneer we in een vreemde omgeving waren en zette het juist dan op een krijsen. Ook als dreumes vond ik haar niet echt restaurantproof. Waar sommige eenjarigen uren vrolijk in de kinderstoel chillen met een rammelaar, wilde die van mij nog geen seconde stilzitten. Maar vanaf een jaar of twee werd het makkelijker. Misschien zijn andere peuters dan juist totaal niet geschikt voor een etentje (terrible two’s en zo), maar mijn dochter kon zich op die leeftijd steeds beter vermaken met wat knutselwerk en brood op tafel. Kortom: kijk naar je kind en beoordeel zelf wat de beste timing is.

1. Kies de juiste zaak

Een restaurant met een kinderhoek is natuurlijk ideaal, maar die zijn schaars. Kies in elk geval een zaak waar ruimte is en waar je kind af en toe een stukje kan lopen zonder meteen over het tafeltje van een ander heen te kwijlen. Een krap restaurant kan ook, maar check dan wel even hoe kindvriendelijk ze daar zijn.
Een Italiaan is bijna altijd bingo, Italiaanse obers vinden je kind zelfs nog leuk als ze met volle borden over hem heen moeten
stappen terwijl hij gillend op de grond ligt. Sushi-restaurants zijn ook geschikt voor kids vanwege de ruimte en het toetjesbuffet.
Bovendien staat er tussen de 115 gerechtjes altijd wel iets wat ze
lekker vinden (mijn dochter verslindt de kipspiesjes en edamame boontjes).

2. Neem vermaak mee

Ga nooit naar een restaurant of eetcafé zonder een tas met entertainment. Het liefst koop je er speciaal voor in en heb je altijd een voorraadje goedkope knutselcadeautjes bij de hand.
Nieuw spul is een nog grotere garantie op blije kinderen dan
eigen speelgoed. En hoeveel plezier klei en speelzand ook
bieden, neem die dingen juist niet mee naar een restaurant,
want dan verandert jullie tafeltje in een puinhoop. O, en met
geluidmakend speelgoed maak je je niet populair onder de
andere gasten.

3. Een beetje vaart

Ik ken geen enkele peuter die drie uur lang kan opzitten. Dus ga voor een zaak waar je weet dat je een beetje vlot bediend wordt. Laat je kinderen niet wachten op jou: bestel alvast hun eten terwijl jij nog peinst over jouw keuze en laat dat kinderijsje maar doorkomen terwijl jullie nog van je hoofdgerecht smikkelen.

4. Ga vroeg

Een inkopper, maar toch: geen enkel kind is gezellig als
hij moe is. Dus ga op tijd aan tafel. Is er met jouw kind vanaf 17.00 uur al geen land meer te bezeilen? Dan is lunchen een leuk alternatief voor dineren.

5. Snacks

Kinderen met een lege maag veranderen in kleine monsters. Houd ze zoet met snacks. Eén- en tweejarigen zijn uitstekend te paaien met soepstengels. Of bestel meteen na binnenkomst brood voor op tafel. Dat werkt (ook bij chagrijnige, hongerige volwassenen trouwens).

Tekst Eva Munnik | Beeld Shutterstock

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine dan op Instagram of op Facebook!

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.