Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Hoe vind ik weer stuctuur?; Kinderkwesties

Na een lange vakantie is het best lastig om weer structuur te vinden. Heb je tips hoe we die met onze dochter van vier jaar terugkrijgen?

Irma van Deutekom is GZ en KJ-psycholoog en heeft in Bodegraven een eigen praktijk: Kinderkwesties. In Fabulous mama beantwoordt ze ook opvoedvragen.

De overgang na een lange vakantie betekent voor je dochter dat ze moet wennen, maar dat zal voor jullie ook het geval zijn. Neem de tijd om de vakantieperiode af te sluiten. Kijk samen naar de foto’s en geef souvenirs, zoals schelpen of stenen, een plekje. Afsluiten en opruimen symboliseren een einde.

Opnieuw beginnen, weer gaan werken en naar school gaan, vragen om structuur. Vanwege COVID-19 is het niet vanzelfsprekend dat kinderen naar school gaan, ook al ben je vier jaar geworden. Heeft jullie dochter al kennisgemaakt met haar juf of meester, klasgenoten en schoolomgeving?

Dan wordt het lastiger. Niet naar school mogen kan ze dan als onbegrijpelijk en teleurstellend ervaren. De school kan je hierbij helpen. Neem contact op met haar leerkracht en bespreek de situatie en de mogelijkheden. Informeer naar opdrachten of ‘werkjes’, wissel materialen uit, leg zo mogelijk contact met klas- en lotgenoten. Gebruik internet, de brievenbus en het schoolplein voor het contact.

Is je dochter nog niet gewend aan de schoolsituatie, dan wordt in feite de voorschoolse periode verlengd. Kies thuis, als ze niet naar school kan, voor een vast verloop van de dag. Sta op een vaste tijd op en breng haar op vaste tijden naar bed. Houd in de overgang naar de structuur rekening met extra rustmomenten. Maak een plan voor de dag.

Je kunt aan een waslijntje pictogrammen of foto’s hangen om het verloop zichtbaar te maken. Verwijs ernaar en wees consequent. Afwijken kan, maar in overleg en met reden. Heb je even geen plan, gebruik dan het vraagteken. Dat is tijd om te improviseren, je te vervelen, niks te doen of jezelf te vermaken. Doorbreek de dag met hoogtepunten, laat je leiden door haar invallen of doe suggesties, maak er een feestje van. Kies tijdens het ‘spitsuur’ voor bezigheden waarmee je dochter zichzelf
goed kan vermaken.

Kinder-kwesties-1

Tekst Irma van Deutekom | Beeld Pexels.com

Je vindt meer kinderkwesties in de nieuwste Fabulous Mama 4-2021. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.