Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

zindelijk

Is ze al zindelijk? Zo’n heerlijk irritante vraag…

De moedermaffia… “Is hij / zij al zindelijk? Kan jouw kindje al lopen? Geef je borstvoeding? Zit jouw kind 2 uur per dag op de tablet?!”Als iedere ouder de focus op zijn of haar eigen gezin zou houden, was er een stuk minder onzekerheid onder moeders.

Is ze al zindelijk? Zo’n heerlijk irritante vraag…

Sommige kinderen zijn eerder zindelijk dan anderen en dat is prima. Het leven is geen wedstrijd. Er zijn ouders die ervan uitgaan dat het vanzelf wel komt, of vinden het aanleren onnodig omdat hun kinderen al zoveel ‘moeten’. Prima toch. Ook zijn er ouders die het hun kroost juist bewust aanleren. Niet alleen om van de luiers af te komen, maar ook vanuit een andere onderliggende gedachte, welke ik persoonlijk erg mooi vind. Benieuwd wat hun gedachte hierover is? Lees dan gauw verder.

Wanneer je kind zindelijk leert worden, leert hij of zij iets nieuws en daar groeit het zelfvertrouwen van een kind enorm van! Hoe meer ‘nieuwe’ dingen je kind leert, hoe meer zijn of haar zelfvertrouwen groeit. Weer iets gelukt! Hoe fijn! En wat voelt het fantastisch, wanneer jij als ouder je kind daarin kunt begeleiden.

Een mooie extra reden om met het zindelijk leren worden aan de slag te gaan, toch? Daarnaast heb je geen gezeur meer over wie er nu aan de beurt is om de luier te verschonen en als ze eenmaal zindelijk zijn, is dat natuurlijk bijzonder fijn voor de portemonnee en bovendien geweldig voor het milieu.

zindelijk

Zindelijkheidstraining

Maar zelfs met die wetenschap is het nog geen must om met zindelijkheidstraining te starten. Het allerbelangrijkste is natuurlijk de vraag, of je er als ouders zelf klaar voor bent, anders werkt het hoe dan ook niet. Kies dus vooral datgene dat past bij jou! Dan zit je altijd op de goede weg.

Wil jij jullie kindje zindelijk leren worden? Ga er dan voor samen en luister niet naar de opmerkingen van anderen om je heen! Je kindje is er rond 2-2,5 jaar vaak al klaar voor of check hier of jouw kindje er klaar voor is.

Wacht je liever even? Doe dat dan ook en voel je er zeker niet schuldig over. Zindelijkheidstraining werkt alleen wanneer jullie er samen klaar voor zijn.

Boekentips rondom zindelijkheid

Alvast enkele leuke boekentips rondom zindelijkheid:

  • “Hey, wie zit er op de wc?”
  • “Bobbi op het potje”
  • “Pretpark de poepfabriek”.

De laatste is mijn favoriet, omdat het op een hele leuke wijze uitlegt, hoe het lijf in de basis werkt. Dat zorgt ervoor dat kinderen het hele onderwerp zindelijk leren worden minder spannend vinden en dat vind ik een fijne gedachte voor een kind! Het is trouwens wel een boekje om echt samen te lezen, omdat het oorspronkelijk geschreven is voor iets grotere kinderen.

Janneke van de Sande

Moeder van een dochter (10) en twee zoons (7 en 9) en oprichter van zindelijkheidsbox.nl Met de zindelijkheidsbox heeft ze al ruim 20.000 ouders begeleid op hun weg naar zindelijkheid.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.