Gefeliciteerd, je verwacht binnenkort een kindje. Weet jij al dat je een meisje krijgt of oriënteer je je nog heel breed? Wij zetten alvast de trends voor meisjesnamen 2019 voor je op een rij.

Welke meisjesnamen waren het populairst in 2018?

In augustus maakte de SVB alvast een tussenstand bekend van de populairste babynamen van dit jaar. In de top-20 kwamen er maar liefst drie nieuwe namen bij: Lieke, Fenna en Maud. Fleur en Lynn moesten het veld ruimen, maar Liv blijft op een gedeelde 16e plaats stevig in de lijst staan.

De top-10 laat een duidelijke voorkeur zien: maar liefst zes van de tien namen bestaan uit vier letters. Korte namen zijn duidelijk on trend bij jonge ouders. Ook meisjesnamen die eindigen op een A zijn hip.

 1. Julia
 2. Emma
 3. Sophie
 4. Tess
 5. Zoë
 6. Anna
 7. Mila
 8. Sara
 9. Eva
 10. Noor

Meisjesnamen 2019: moeder kijkt naar babymeisje

Meisjesnamen 2019: dit worden de trends

Korte en stoere meisjesnamen

Net als bij de jongensnamen trends, blijven ook korte meisjesnamen in 2019 favoriet. Daarnaast gaan we veel stoere meisjesnamen met krachtige klanken horen. Namen als Tess, Juul en Soof sluiten perfect aan bij deze babynamentrend. Die gaan we volgend jaar dus nog veel horen.

Klassiekertjes

Voor meisjes blijven klassieke namen nog even populair. Namen zoals Anna en Sara zijn al tientallen jaren niet weg te denken uit de top-10. Namen uit de klassieke oudheid, zoals Zoë en Julia, doen het altijd goed. Ook Bijbelse meisjesnamen zijn nog erg geliefd bij nieuwe ouders.

Zeg eens ‘oe’

De naam Philou is al een paar jaar omhoog aan het klimmen in de lijst met populairste meisjesnamen. Namen die eindigen op ‘lou’ worden sowieso trendy volgend jaar: Milou, Lilou, Jalou, plak er -lou achter en je hebt een modenaam te pakken. Philou betekent trouwens ‘deugniet’, dat past dan weer goed bij de stoere namentrend.

Duizend-en-één nacht

Zet je magische lamp maar vast klaar, want Oosterse namen komen volgend jaar in de mode. Met Arabische meisjesnamen als Yara, Nora en Noor wanen we ons in 2019 in een sprookje uit duizend-en-een-nacht.

Meisjesnamen 2019: baby met roze luier op speelkleed hond

Girlpower

Met bewegingen als #metoo en #timesup is 2018 het jaar van de girlpower. Vrouwen laten niet meer over zich heenlopen en het feminisme is aan een nieuwe opmars begonnen. Dat gaan we in 2019 terugzien in de opkomst van stoere uniseksnamen. Quinn, Robin of Logan kunnen net zo goed voor een dochtertje als voor een zoontje.

Wellicht zien we de girlpower volgend jaar ook terug in de toenemende populariteit van meisjesnamen als Yoni en Vajèn. Naast hun prachtige klank, staan deze namen in hun oorspronkelijke taal namelijk ook symbool voor het vrouwelijk geslachtsdeel.

Celebs

BN’ers staan er niet altijd om bekend dat ze voor mainstream gaan in hun keuze voor een babynaam. Xess Xava, Goud en Maantje Piet zullen voorlopig niet in de top-10 terecht komen. Toch hebben de keuzes van onze celebs vaak wel invloed op de trends. In 2018 werden de volgende namen gekozen door Neerlands rich and famous:

 • Saar Koningsberger: Scottie
 • Lauren Verster: Leentje
 • Jojanneke van den Berge en Thijs Zonneveld: Pippa
 • Monica Geuze: Zara-Lizzy
 • Jody Bernal: Poppy
 • Ferri Somogyi: Véda
 • Luuk Ikink: Jelka

We zien ook hier veel stoere, korte namen. Verder valt op dat Engelse namen met een P het blijkbaar goed doen: Poppy en Pippa zijn schattige namen, die door de harde P-klank toch een stoer randje meekrijgen. Die zouden we in 2019 nog weleens terug kunnen gaan zien.

Meisjesnamen 2019: babymeisje kijkt in de camera

Voorspelling populairste meisjesnamen 2019

Zoals het er nu uitziet, wordt Julia de populairste meisjesnaam van 2018. De afgelopen jaren wisselt deze naam telkens van plek met Emma. In 2019 zal Emma dus waarschijnlijk weer op nummer 1 komen te staan.

Dit wordt volgens ons de top-10 populairste meisjesnamen 2019:

 1. Emma
 2. Julia
 3. Mila
 4. Sophie
 5. Zoë
 6. Tess
 7. Noor
 8. Elin
 9. Yara
 10. Sara