Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Gezin komt weer thuis van vakantie, zit op de bank

Opvoeden op vakantie: terug in de thuismodus

Gewone zaken zoals niet vloeken, geen brutale mond en rommel achter je kont opruimen, blijven op vakantie hetzelfde als thuis. Maar hoe ga je om met verveling, eten en laat naar bed gaan? Wat zeg je tegen kinderen die elke twee minuten vragen wat ‘we’ nu gaan doen? Hoe streng ben je aan tafel als ze bijna niks willen eten? Wat is de absolute grens qua bedtijd en raken kinderen niet uitgeput na drie weken laat naar bed? Op vakantie is alles anders. Maar is dat erg?

Eenmaal thuis, wil je als ouder graag zo snel mogelijk weer terug naar business as usual. De meeste volwassenen kunnen vrij makkelijk schakelen. maar voor kinderen kan dit lastiger zijn.

Tamar: “Sommige kinderen zullen thuis proberen of de regels van de vakantie nog gelden. Het beste werkt duidelijkheid: geef de grenzen aan en leg uit waarom bepaalde dingen nu niet meer mogen. Meestal is het testen dan snel over.”

Qua slapen duurt het soms wat langer om weer in het oude ritme terug te komen. Elsie: “Kinderen gaan zelden uit zichzelf naar bed, en als ze gewend zijn aan gezellig lang opblijven tijdens de vakantie, zullen ze dit thuis zo lang mogelijk proberen vol te houden.

Nu moeten kinderen altijd begeleid worden bij het naar bed gaan, bijvoorbeeld met een praatje, een knuffel en voorlezen. Maar na de vakantie zul je een tijdje nóg meer je best moeten doen. Dus langer kletsen en uitgebreider voorlezen…

Is je kind nog helemaal niet moe rond de ‘normale’ bedtijd? Schuif dan de vakantiebedtijd met kleine stapjes terug, elke dag een kwartiertje eerder. Om de moeheid te bevorderen, kun je kinderen zelfstandig een boekje laten lezen in bed, of ze plaatjes laten kijken als ze nog niet kunnen lezen.”

Gelukkig snappen de meeste kinderen prima het verschil tussen thuis en vakantie, dus voor je het weet zit je kind weer in de modus als vóór de vakantie.

Deze opvoedtips zijn deel van een reportage in fabulous mama | nummer 1-2| 2019. Nooit meer iets missen? Abonneer je dan nu.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.