Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Dit doet het kijken op een scherm met de gezondheid van je kind

Onlangs heeft de World Health Organization (WHO) een nieuw advies uitgebracht over schermtijd voor kinderen. In onze moderne tijd is de kans groot dat je kinderen veel tijd doorbrengen achter een scherm. Dit kan verschillende voordelen hebben, als je er verstandig mee omgaat. Maar er zijn ook risico’s verbonden aan schermtijd. Met het advies van de WHO kan je deze risico’s beperken.

Grotere kans op overgewicht

Achter een scherm krijgt je kleine weinig lichaamsbeweging. Het is makkelijk om urenlang in touw te zijn op een computer, zonder zelfs maar van houding te veranderen op de bank. Bovendien gaat de tijd achter een scherm af van de tijd waarin je kind buiten kan spelen. Hierdoor is de kans op overgewicht groter bij kids die veel achter een scherm zitten. Zij bewegen minder en eten vaak ook meer snacks.

Afwijkende oogontwikkeling

Over het algemeen houdt je kind een scherm niet meer dan 30 centimeter van zijn gezicht. Hierdoor moet hij veel dichtbij kijken. Uit onderzoek van de WHO blijkt dat hierdoor de ogen zich anders ontwikkelen. Sterker nog, ze veranderen van vorm. Waar normaal gesproken de ogen rond en bol zijn, vervormen de ogen van kinderen die veel op een scherm kijken tot een ovale vorm. Hierdoor is het voor deze kinderen moeilijk om veraf scherp te stellen. Dit leidt tot bijziendheid en hoofdpijn.

Minder mogelijkheid om de grove motoriek te ontwikkelen

Om een tablet of smartphone te bedienen, heeft je kleine voornamelijk zijn fijne motoriek nodig. De grove motoriek (klimmen, lopen, springen) wordt voornamelijk tijdens het buitenspelen ontwikkeld. Hier leert je kind om diepte en afstand in te schatten en zijn spieren in te zetten voor grote bewegingen. Zeker in de eerste levensjaren (tot 6 jaar) heeft je kindje die ontwikkeling hard nodig. In deze jaren wordt de basis gelegd voor de rest van zijn leven. Het is dus verstandig om in deze periode schermtijd te beperken en je kind veel (buiten) te laten spelen.

Meer kans op slaapproblemen

De meeste schermen geven blauw licht af. Dit brengt de aanmaakt van melatonine in de hersenen van je kindje in de war. Dat hormoon regelt je biologische klok en zorgt ervoor dat je slaperig wordt als het bedtijd is. Raakt het hormoon in de war, dan is het moeilijker om in slaap te komen. Daarnaast zijn veel activiteiten op een scherm verslavend. Bedenk maar hoe moeilijk je het zelf soms vindt om de volgende aflevering op Netflix af te zetten. Hierdoor bestaat de kans dat je kind te laat naar bed gaat.

Risico’s verkleinen

Om de risico’s hierboven te verkleinen, kan je een aantal dingen doen. Het belangrijkste is om goede afspraken te maken met je kinderen. Verder kan je de volgende adviezen van de WHO toepassen:

  • Probeer kinderen onder de 2 jaar weg te houden bij een scherm.
  • Spreek duidelijke momenten voor schermtijd af.
  • Laat je kind vanaf twee uur voor bedtijd niet meer op een scherm kijken.
  • Pas de 20-20-2-regel toe: 20 minuten schermtijd, 20 seconden in de verte staren, 2 uur per dag buitenspelen.
  • Geef het goede voorbeeld en probeer je telefoon en laptop uit te zetten als je tijd met je kids doorbrengt.
cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.