Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Signalen dat jouw kind niet het juiste onderwijs krijgt

Uit onderzoek (Rijksuniversiteit Groningen) is gebleken dat ongeveer 30% van de Nederlandse kinderen niet het juiste advies krijgt vanuit het onderwijs. Dit kan tot gevolg hebben dat kinderen na een paar jaar gedwongen worden om van onderwijs te veranderen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor iemands gevoel van eigenwaarde en ook consequenties hebben voor iemands gedrag.

Wat zijn de signalen dat je kind niet op zijn/haar plek zit?

Zolang we ons kunnen herinneren, moeten leerlingen in groep 8 een toets maken. Deze is bepalend is voor de rest van hun carrière.

Al jarenlang wordt deze gang van zaken door professionals uit het onderwijs in twijfel getrokken. Want hoe kan één test op zo’n ongelooflijk jonge leeftijd je toekomst bepalen? Er zijn zoveel meer aspecten zijn waar eigenlijk rekening mee moet worden gehouden! Ook ontwikkelen de persoonlijkheid en de hersenen zich nog een stuk langer door.

Het is daarom niet ondenkbaar dat kinderen op het verkeerde niveau van hun vervolgopleiding terechtkomen. Bij bijvoorbeeld het hebben van een off day bij het maken van deze test. Hierdoor kunnen kinderen anders scoren dan ze normaal zouden doen.

Hier volgen een aantal signalen waar je op kan letten die een teken kunnen zijn dat je kind op verkeerde onderwijs terecht is gekomen:

  • Cijfers niet naar verwachting. Als je kind regelmatig thuiskomt met aanmerkelijk lagere cijfers dan je gewend ben, kan dit een teken zijn dat je kind op het verkeerde onderwijsniveau zit. Uiteraard geldt dit ook de andere kant op.
  • Gedragsproblemen. Gedragsproblemen hebben altijd een reden. Dus als je kind zich de laatste tijd anders of niet naar behoren gedraagt, is het een idee om op onderzoek uit te gaan. De eerste stap kan zijn om een open gesprek met je kind te hebben over hoe hij/zij zich voelt. Probeer betrokken te zijn, empathie te tonen en te zorgen dat je kind zich veilig voelt. Als je geluk hebt, zal hij/zij zich openstellen en vertellen wat er aan de hand is.
  • Gebrek aan connectie. Als je het gevoel hebt dat je kind zich terugtrekt, kan dit een teken zijn dat hij/zij niet gelukkig is. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn: neemt mijn kind vrienden mee naar huis om te spelen? Vermijdt hij/zij te praten over school en school gerelateerde zaken? Komt hij/zij gemakkelijk uit bed om vervolgens blij en energiek naar school te gaan? Als je niet tevreden bent met de antwoorden op deze vragen, is het wellicht tijd om actie te ondernemen.
  • Verschil in gedrag op school en thuis. Dit is typisch iets wat kinderen gemakkelijk kunnen verbergen. Waarschijnlijk zal iemand anders je op de hoogte brengen van de situatie. Wanneer een dergelijke situatie zich voordoet, is het heel belangrijk dat je contact opneemt met de leraar. Dit is om te zien wat de verschillen precies zijn, zodat je het probleem bij de wortel kunt aanpakken.

Hoe kan je je kind helpen?

  • Praat met je kind. Biedt je kind een vertrouwde omgeving om open te zijn en stel hem/haar in de gelegenheid om zijn/haar gevoelens te delen. Het is niet altijd makkelijk voor kinderen om zich open te stellen, zeker niet tegenover hun ouders (we’ve all been there, right?!). Als je het gesprek begint, kun je overwegen om te beginnen met vermelden dat ze niet in de problemen zitten of dat ze iets verkeerd hebben gedaan. Je wilt ze niet afschrikken. Probeer ook zoveel mogelijk open vragen te stellen om hen de kans en ruimte te geven om eigen inzichten te delen.
  • Praat met de leraar. De leraar van je kind speelt een cruciale rol in zijn/haar leven en ontwikkeling. Daarom is het belangrijk om deze persoon in dit proces te betrekken. Samen kom je wellicht tot een mooie oplossing;
  • Bied je kind 1-op-1 bijles aan. Niet ieder kind gedijt in een drukke omgeving waar hij/zij mogelijk een gebrek aan persoonlijke aandacht ervaart. Als dit het geval is, kan je overwegen om 1-op-1 bijles voor je kind te arrangeren. Een bijlesdocent kan je kind ondersteunen bij zijn/haar schoolwerk, maar kan ook fungeren als een luisterend oor en iemand op wie je kind kan vertrouwen.
  • Professionele hulp. Als je twijfelt of je zelf de juiste persoon bent om je kind op dit gebied te helpen, kan je altijd professionele hulp zoeken. Er zijn zoveel mensen die gespecialiseerd zijn in kinderen, onderwijs en gedragsproblemen. Zorg ervoor dat je genoeg onderzoek doet en betrek je kind bij dit proces om zijn/haar vertrouwen te winnen, zodat je samen de beste resultaten kunt boeken.

Forceer je kind niet een bepaalde richting op waarvan je weet dat ze zich hier echt niet comfortabel bij voelen. We hebben allemaal wel eens te maken met dingen die we minder leuk vinden, dat hoort er nou eenmaal bij! Zorg er altijd voor dat wanneer je de keuze hebt voor een bepaalde school, niveau of richting, je je kind in dit proces betrekt en de opties bespreekt.

Dit artikel is tot stand gekomen is samenwerking met GoStudent.

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.