Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Kind bezoekt logopedist vanwege stotteren

Stotteren: zo kan je ermee omgaan

Stotteren is een probleem dat bij veel kinderen voorkomt. Alleen al in Nederland zijn er ongeveer 170.000 mensen die niet vloeiend spreken. Vooral bij jonge kinderen komt het voor. Soms gaat het vanzelf weer over, maar er kan een behandeling nodig zijn. Wat is stotteren precies, en hoe kan je er als ouder mee omgaan?

Wat is stotteren?

Stotteren is niet vloeiend spreken, voor een periode van langer dan drie maanden achtereen. Het is soms lastig om te herkennen, omdat veel kinderen als ze leren praten wat hakkelen. Dit is normaal voor de taalontwikkeling en dus niks om je zorgen over te maken. Merk je dat het hakkelen echt de spraak van je kind verstoort, dan kan er sprake zijn van een probleem.

Hoe ontstaat stotteren?

Dat is niet helemaal bekend. Waarschijnlijk is er een erfelijke factor: heeft of had jij of je partner spraakproblemen, dan is de kans groot dat je kind dit ook heeft. Daarnaast kunnen heftige emoties en spanningen het probleem verergeren.

Er wordt nog onderzoek gedaan naar de mogelijkheid dat er een afwijking in het zenuwstelsel ten grondslag ligt aan spraakmoeilijkheden. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken dat je opvoeding er iets mee te maken heeft, dat is niet het geval. Wel kan de juiste opvoeding helpen de klachten te verminderen.

Behandeling stotteren

In sommige gevallen verminderen de spraakproblemen binnen twee jaar vanzelf. Is dit bij jouw kind niet het geval, dan zal de huisarts jullie doorverwijzen naar de logopedist. Deze behandeling wordt vergoed vanuit je basisverzekering.

Daarnaast zijn er nog een aantal alternatieve therapieën beschikbaar. Deze zijn vaak gericht op leren ontspannen. De meeste alternatieve geneeswijzen worden niet vergoed door je basisverzekering. Controleer dus goed wat je aanvullende polis dekt, om onverwachte kosten te voorkomen.

Tips bij stotteren

Als ouder heb je een belangrijke rol in de ondersteuning van je kleine stotteraar. Hoewel het soms lastig kan zijn, is belangrijk dat je kind leert hoe hij met zijn spraakprobleem kan omgaan. De volgende tips kunnen daarbij helpen:

  • Erken het probleem. Laat merken dat je weet dat spreken lastig is voor je kind, maar dat je dat niet erg vindt. Hierdoor erken je zijn emoties, zonder hem onzeker te maken.
  • Laat je kind uitpraten. Het kan verleidelijk zijn om moeilijke woorden voor te zeggen of je kind in de rede te vallen. Ook afgeleid raken en wegkijken zijn veelvoorkomende reacties op stotteren. Probeer dit niet te doen, anders kan je het zelfvertrouwen van je kind ondermijnen.
  • Neem de tijd. Haastig spreken maakt het hakkelen vaak erger. Als je gejaagd overkomt, maak je het dus moeilijker voor je kind. Geef aan dat je alle tijd hebt om te luisteren. Heb je haast, stel dan alleen korte vragen.
  • Behandel je kind normaal. Stotteraars zijn doorgaans niet dommer of langzamer dan andere kinderen. Ga dus niet luider of langzamer praten, en behandel je kind op een manier die past bij zijn intelligentie.
  • Zoek op tijd hulp. Logopedie kan al vanaf een heel jonge leeftijd, op een speelse manier. Door op tijd te beginnen voorkom je dat je kind zich ‘anders’ voelt en leert hij vanaf het begin een juiste spraaktechniek aan.

Abonneer je nu op fabulous mama en profiteer van hoge kortingen!

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.