Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Tips

Tips voor kersverse mama’s

Je bent pas mama geworden, er komt dan veel op je af en je zult veel vragen hebben. Denk bijvoorbeeld aan welke luiers moet je gebruiken, welke zoogcompressen zijn goed? Wij delen tips voor alle kersverse mama’s!

Tips voor kersverse mama’s

Wegwerpluiers of uitwasbare luiers?

Er zijn genoeg mama’s die wegwerpluiers gebruiken, je hoeft ze niet te wassen en gooit ze zo weg. Voor veel mama’s werkt dat goed, maar je moet ervoor zorgen dat je altijd luiers op voorraad hebt. Moet sjouwen vanuit de drogist of supermarkt, vaak overvolle vuilnisbakken hebt en terugkerende uitgaven aan wegwerpluiers. Tegenwoordig zijn we veel milieubewuster en er zijn veel mama’s die dat ook aan hun opgroeiende kinderen willen meegeven. Dat kan met wasbare luiers! Een voordeel is dat je je nooit druk hoeft te maken of je nog genoeg luiers in huis hebt, niet meer hoeft te sjouwen vanuit de drogist of supermarkt. Geen overvolle vuilnisbakken meer hebt en geen terugkerende uitgaven aan wegwerpluiers. Daarnaast zijn wasbare luiers ook veel fijner voor de billetjes.

Er zijn tegenwoordig veel soorten wasbare luiers beschikbaar. AIO wasbare luiers zijn echte alles-in-één luiers. Ze bestaan uit één geheel en lijken daarmee qua gebruiksgemak het meeste op een wegwerp luier. Ze vallen slank, zijn meestal verstelbaar in maat en geschikt voor zowel pasgeboren baby’s als peuters. All-in-one luiers zijn echter wel wat lekgevoeliger dan andere systemen.

Een iets minder lekgevoelige luier is de pocketluier. Deze uit te wassen luier heeft een pocketopening in de voor- of achterkant waar boosters of inleggers ingeschoven kunnen worden. Hiermee pas je het absorptievermogen naar wens aan. Zitten de boosters of inleggers eenmaal in de luier, dan is de luier qua gebruiksgemak ook net zo makkelijk als een wegwerp luier. Hij gaat in één keer om en ook weer af. Zowel AIO luiers als pocketluiers gaan na gebruik in hun geheel in de was. Bij het SIO systeem, de snap-in-one luier, is dit anders. Dit type herbruikbare luier klik je inleggers met behulp van drukknoopjes in het overbroekje. Met een verschoning kun je de inleggers vervangen. Het overbroekje hoeft dus niet steeds gewassen worden, de inleggers wel.

De meest lekvrije luier is de voorgevormde luier. Een voorgevormde luier wordt altijd in combinatie met een waterresistent overbroekje gebruikt. De combinatie van een voorgevormde luier met een overbroekje noemen we het tweedelige systeem. Voorgevormde luiers zijn dankzij hun grote absorptievermogen uitstekende wasbare luiers voor de nacht. Voor wat oudere kindjes die lang doorslapen en ‘s nachts veel plassen zijn er zelfs speciale wasbare nachtluiers. Deze kunnen meer opnemen dan de reguliere wegwerp luiers. Hebben we je nieuwsgierig gemaakt? Bestel dan uitwasbare luiers van Nappys.nl.

Wegwerp zoogcompressen of wasbare zoogcompressen?

Geef je borstvoeding, dan kun je zoogcompressen (ook wel borstvoedings pads of borstcompressen genoemd) gebruiken om eventuele lekkages van melk op te vangen. Het voorkomt een natte BH en een nat shirt. De zoogcompressen stop je in je BH. Ze nemen het vocht op en hebben veelal een waterresistent laagje voor extra zekerheid. Nu kun je wegwerp zoogcompressen gebruiken, die gooi je na ieder gebruik weg.

Maar je kunt ook wasbare/herbruikbare zoogcompressen gebruiken, die zijn niet alleen heel prettig voor de huid. Maar ook voor je portemonnee en natuurlijk voor het milieu. Wasbare/herbruikbare zoogcompressen zijn zachte pads voor in je BH. Als die vol raken verschoon je de zoogcompressen. De gebruikte zoogcompressen kun je gewoon in de wasmachine wassen op 40 of 60 graden. De herbruikbare zoogcompressen zijn er in verschillende maten en van verschillende materialen zoals wol/zijde, bamboe en biologisch katoen. Ben jij benieuwd naar wasbare/herbruikbare zoogcompressen? Lees er hier meer over!

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

 

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.