Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Vrouw poseert voor windmolens om het concept van duurzaamheid uit te beelden

Duurzaamheid in je dagelijks leven, hoe doe je dat?

Duurzaamheid is een hot topic op dit moment. De manier waarop we met de aarde en onze medemens omgaan is aan het veranderen. We willen graag dat producten die we kopen eerlijk en milieubewust gemaakt worden en zijn ons hier steeds meer bewust van. Is jouw goede voornemen voor 2019 om duurzamer te leven? Dan zijn deze tips voor jou!

Wat is duurzaamheid nu eigenlijk?

Veel mensen associëren duurzaamheid met het milieu. Daar heeft het ook zeker mee te maken, maar het is meer dan dat. Duurzaamheid gaat bijvoorbeeld ook over eerlijke arbeidsomstandigheden voor iedereen en over dierenwelzijn. Hierbij is het belangrijk om aan de lange termijn te denken. Kort gezegd betekent duurzaam leven dus dat je in je levensstijl rekening houdt met het welzijn van de aarde en al haar bewoners.

Je ecologische voetafdruk

Je ecologische voetafdruk is een maat die wordt gebruikt om de impact van een individu op het milieu te berekenen. Simpel gezegd is je voetafdruk de hoeveelheid ruimte die nodig is om in jouw consumptie- en afvalgedrag te voorzien. De aarde heeft namelijk een beperkte hoeveelheid bruikbare grond en hulpbronnen, die we met zijn allen moeten delen. Is er voor jouw levensstijl meer nodig, heb je een grotere ecologische voetafdruk. Bereken je ecologische voetafdruk >>

Geld besparen met een duurzame levensstijl

Veel mensen denken dat duurzaamheid gelijkstaat aan duur, maar dat is een misvatting. Het klopt dat fairtrade en biologische producten soms iets meer kosten dan de minder duurzame variant. Er zijn echter ook genoeg duurzame producten die juist goedkoper zijn dan hun minder bewuste evenknie. Bovendien gaat duurzaamheid ook over energie besparen, consuminderen en hergebruik van producten. Als je al die factoren meeweegt, kan een duurzame levensstijl je dus juist veel geld besparen. Kan je dat goede voornemen er ook gelijk bij pakken!

Een duurzame levensstijl opbouwen

Het vinden van duurzame producten en tips over het aanpassen van je levensstijl kan even wat moeite kosten. De meeste bedrijven zullen immers niet in grote letters op hun verpakkingen vermelden dat ze kinderarbeid of milieuvervuilende materialen gebruiken. Gelukkig is er online steeds meer betrouwbare informatie te vinden.

Hoe langer je bezig bent met duurzaamheid, hoe makkelijker het wordt. Je kent dan de merken die voldoen aan jouw standaard en hoeft dus minder informatie te zoeken. Bovendien kan je bedenken dat je deze moeite doet om een eerlijke, gezonde wereld aan je kinderen na te laten. Behalve de voordelen voor jezelf, zijn er dus ook nog resultaten op de lange termijn.

Een goede manier om te beginnen, is om je levensstijl in verschillende categorieën op te delen. In dit artikel geven we tips voor duurzaam wonen, eten, shoppen en reizen. Maak het jezelf makkelijk door met één categorie te beginnen. Kijk voor jezelf welke kleine veranderingen je kan en wil maken. Zo kan je langzaam bewegen richting een duurzamere lifestyle.

Duurzaam wonen

Als je toevallig net een verhuizing op de planning hebt in 2019, dan kan je bij het zoeken naar een huis rekening houden met duurzaamheid. Maar ook in je huidige woning zijn er genoeg kleine dingen die je kan doen.

Energie besparen in huis

Energie besparen is goed voor de aarde én je portemonnee. Win-win dus! Met de volgende kleine aanpassingen kan je al veel gas, water en elektriciteit besparen:

  • Gebruik minder gas tijdens het koken. Heb je nog een gasfornuis, probeer het dan eens op deze manier: doe je pasta, rijst of aardappels in de pan. Breng het water aan de kook en draai het gas uit. Laat de pan staan met het deksel erop gedurende de kooktijd op de verpakking. Je zal zien dat het goed gaar wordt, terwijl je flink bespaart op je gasrekening.
  • Haal je oplader uit het stopcontact. Als je erover nadenkt, heb je flink wat oplaadkabels in huis. Je laptop, je telefoon en je tablet zijn maar een paar voorbeelden. Veel mensen laten deze in het stopcontact zitten, als ze niet aan het opladen zijn. Zonde van de stroom! Bovendien worden opladers snel te warm, wat brandgevaar oplevert.
  • Neem een navy shower. Dit betekent dat je jezelf nat maakt en vervolgens de douche uitzet terwijl je je inzeept. Daarna zet je hem weer aan om af te spoelen. Op deze simpele manier kan je enorm veel water besparen.
  • Zorg voor schone lucht in huis. Schone lucht is gezond, én het warmt sneller op, waardoor je de verwarming waarschijnlijk minder hoog zet. Zet dus regelmatig een raampje open en schaf een paar luchtzuiverende planten aan, zoals de aloë vera.
  • Koop een paar warme dekentjes. Ook deze helpen je om de verwarming een graadje lager te houden. En zeg nou zelf, knus met een dekentje, een paar warme sokken en een kop thee op de bank is toch ultiem genieten?
  • Zet apparaten die je niet gebruikt uit. Als je tv of computer helemaal uit kan, doe dit dan ook. Veel mensen laten hun elektronica standaard op stand-by staan, wat extra stroom verbruikt.
  • Wissel van energieleverancier. Niet alle energiemaatschappijen in Nederland zijn even duurzaam. Door te kiezen voor een duurzamere leverancier bespaar je geld én help je het milieu, zonder dat je hier verder iets voor hoeft te doen. Let wel op: veel bedrijven bieden ‘groene stroom’ aan. Waarom dit niet altijd de beste keuze is, legt Arjen Lubach uit in het onderstaande filmpje.

Een duurzaam huishouden

Je doet waarschijnlijk goed je best om je huis netjes en schoon te houden. Helaas is het huishouden niet altijd even duurzaam. Schoonmaakmiddelen bevatten soms schadelijke stoffen voor het milieu en apparaten als de stofzuiger verbruiken stroom. Nu kan je natuurlijk besluiten om dat hele huishouden maar gewoon af te schaffen, maar je kan ook de volgende tips gebruiken om je huis net iets duurzamer schoon te houden:

  • Scheid je afval en recycle. Steeds meer gemeenten bieden goede mogelijkheden om je afval gescheiden aan te leveren. Door GFT, plastic, papier, glas en restafval te scheiden, help je veel milieuvervuiling te voorkomen. Kleine moeite, groot plezier!
  • Gebruik of maak milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Sommige dingen kan je echt alleen met grof geschut te lijf gaan, maar de meeste huishoudelijke klusjes kunnen ook prima met wat mildere middelen. Deze kan je zelfs heel makkelijk zelf maken. Zo bespaar je een hoop geld en ben je duurzamer bezig.
  • Onderhoud je huis goed. Met wat klein dagelijks onderhoud voorkom je dat er grover geschut nodig is. Door bijvoorbeeld regelmatig je leidingen door te spoelen met soda en kokend water, voorkom je verstoppingen. Je hebt dan geen chemicaliën nodig om je leiding te ontstoppen.
  • Wees zuinig met je spullen. Als je je spullen netjes opbergt en er goed mee omgaat, gaan ze minder snel kapot en raak je ze niet zo snel kwijt. Ze gaan dan langer mee, waardoor je minder vaak nieuwe producten hoeft te kopen. Dat scheelt een hoop.
  • Laat kapotte dingen repareren in plaats van ze weg te gooien. Als er iets stuk gaat in huis, zoals je blender of de magnetron, kan dit soms vrij eenvoudig gerepareerd worden. Dit is vaak goedkoper dan een nieuwe te kopen, en het is beter voor het milieu.

Grote veranderingen in huis

Heb je afgelopen jaar toevallig een financiële meevaller gehad, of wil je graag iets extra investeren in een duurzaam huis? Dan zijn er ook een aantal grote aanpassingen die je kan doen aan je woning. Het kost even een flinke duit, maar hierdoor bespaar je uiteindelijk veel energie en dus geld.

  • Laat je huis isoleren. Dubbele beglazing en goede isolatie van vloeren, muren en het dak houden je huis koel in de zomer en warm in de winter, zonder dat je hiervoor energievretende apparaten nodig hebt. Vaak duurt het maar één dag en je bespaart gemiddeld per jaar het stroomverbruik van één huishouden over 16 maanden.
  • Plaats zonnepanelen op je dak. Wek je eigen energie op! Door zonnepanelen op je dak te plaatsen, kan je hier een groot deel van je stroomverbruik uit halen. Zelfs op een bewolkte dag leveren ze nog genoeg energie voor de dagelijkse dingen.
  • Ga ‘van het gas af’. Er zijn verschillende manieren waarop je kan zorgen dat je geen aardgas meer nodig hebt voor verwarming en warm water in huis. Zo kan je bijvoorbeeld een warmtepomp of een biomassaketel laten installeren in je woning.
  • Installeer een ‘slimme meter’. Veel energiemaatschappijen bieden een metertje aan waarop je via een scherm of app kan bijhouden wat je aan energie verbruikt. Dit geeft je veel inzicht in jouw levensstijl, waardoor je gericht dingen kan aanpassen.
  • Zorg voor goede ventilatie. Laat extra ventilatieroosters plaatsen, vooral in vochtige ruimtes als de badkamer. Schone lucht heeft voordelen voor jouw gezondheid en voor het milieu, en een goede ventilatie is de sleutel tot schonere lucht in huis.

Duurzaam eten

Door duurzaam te eten houd je rekening met het milieu, de arbeidsomstandigheden van boeren in ontwikkelingslanden en het welzijn van dieren. Kortom: door je eetgedrag aan te passen, pak je alle aspecten van duurzaamheid mee. Bovendien past een duurzaam eetpatroon ook heel goed bij het voornemen ‘gezond eten’. Met de voedselafdruk-test kan je testen hoe je meer duurzaamheid in je eetpatroon kan inpassen.

Minder vlees eten

We weten het, vlees is lekker en het ‘hoort er gewoon een beetje bij’. Maar helaas is de vleesindustrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Bovendien worden dieren vaak erg slecht behandeld. In het onderstaande filmpje legt Arjen Lubach uit waarom ietsje minder vlees eten eigenlijk best een goed idee is.

Verantwoorde producten eten

Duurzaamheid in je eetpatroon begint al bij het boodschappen doen. Door de juiste producten te kopen, kan je een groot verschil maken. Zelfs zonder anders te gaan eten, kan je toch duurzamer eten. Hierbij kan je op de volgende dingen letten:

  • Dierenwelzijn. Producten als zuivel, eieren en vlees hebben een keurmerk dat laat zien hoe goed de dieren behandeld zijn. Er zijn verschillende keurmerken die laten zien hoe goed het leven van de dieren geweest is. Bij eieren kan je letten op de code op het doosje. Begint deze met een ‘0’, dan heb je goede eieren te pakken. Probeer daarnaast vooral lokaal te kopen, bijvoorbeeld bij de keurslager. Zo kan je controleren waar het vlees of de zuivel vandaan komt.
  • Groenten en fruit uit het seizoen. Een doosje aardbeien in januari is lekker, maar heeft ook veel energie en daarmee CO2-uitstoot gekost. Door voor streekproducten van het seizoen te kiezen, zorg je voor een kleinere impact op het milieu.
  • Fair trade. Producten als bananen, koffie en chocolade kunnen een fair trade-keurmerk krijgen. Dat betekent dat de boeren die het produceren een eerlijke prijs hebben gekregen voor hun product. Je draag hiermee dus bij aan betere arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden.
  • Biologische producten. Biologisch betekent dat een product zonder chemische bestrijdingsmiddelen en met het oog op het milieu is geproduceerd. Let hierbij op het EKO-keurmerk, dat laat zien dat je aankoop echt helemaal biologisch is.
  • Ga voor vis met een keurmerk. Ook bij het vangen en kweken van vis wordt lang niet altijd rekening gehouden met duurzaamheid. Door te letten op het MSC- of ASC-keurmerk weet je zeker dat jouw visje duurzaam geproduceerd is. Dit geldt vooral voor bedreigde vissen als tonijn.

Voedselverspilling tegengaan

Naast bewustzijn over wát je eet, kan je ook eens stilstaan bij hoe je omgaat met je eten. Koop of kook je eigenlijk altijd te veel, waardoor je later dingen moet weggooien? Dan kan je misschien eens nadenken hoe je daar verandering in kan brengen. Voedselverspilling is namelijk slecht voor het milieu (en voor je portemonnee).

Minder verspilling bereik je vooral door bewust boodschappen te doen en je porties realistisch af te meten. Heb je toch een keer te veel, vries het dan in. Zo kan je het lang bewaren. Bovendien heb je dan al een kant en klaar maaltje klaarstaan als je een keer geen tijd of zin hebt om te koken. Als je te veel hebt om in te vriezen, kan je overwegen de maaltijd aan te bieden op een buurtapp of via een site als Thuisafgehaald.

Duurzaam shoppen

Bijna alle vrouwen houden van shoppen. Hartstikke gezellig, maar helaas niet zo duurzaam. Veel kleding die we in Nederland dragen wordt onder slechte arbeidsomstandigheden in ontwikkelingslanden geproduceerd. Bovendien zorgt onze koopwoede voor overproductie, wat het milieu niet ten goede komt. De kledingindustrie is na de olieindustrie de meest vervuilende ter wereld. Er worden veel chemische stoffen gebruikt, bijvoorbeeld om kleding te verven. Bovendien is er veel water nodig. Wist je dat er 15.000 liter water nodig is om één spijkerbroek te produceren?

De eerste stap naar duurzaamheid in je shopgedrag is dus consuminderen. Maar gelukkig hoef je niet de rest van je leven met één spijkerbroek te doen, er zijn zat manieren om leuke kleding en accessoires te scoren, zonder daarmee het milieu en je medemens te belasten. De volgende tips helpen je hierbij:

  • Ga voor tweedehands. De circulaire economie houdt in dat je goederen die nog bruikbaar zijn doorgeeft aan een ander. Wil jij graag een nieuwe iPhone? Gooi de oude dan niet weg, maar verkoop hem of geef hem door aan iemand anders. Hetzelfde kan je doen met kleding, meubels, enzovoort.
  • Bezoek een kledingruilbeurs of organiseer er één. Ben je altijd jaloers op de stoere kledingstijl van je beste vriendin of je collega? Organiseer dan eens een ruilmiddag. Ruim met een groep vriendinnen jullie kledingkasten leeg en ruil de items die je zat bent voor iets nieuws.
  • Investeer in goede kwaliteit. Voor de prijs van twintig goedkope jeans, kan je ook twee heel goede broeken kopen. Deze gaan langer mee en blijven beter in de was. Sommige bedrijven geven je zelfs garantie op je spijkerbroek. Zo hoef je hem minder snel weg te gooien.
  • Zie potentie in je oude spullen. Zelfs als je niet heel handig bent met naald en draad, kan je sommige kleding nog best een beetje pimpen. Kapotte spijkerbroeken zijn in, en met een leuk sjaaltje zie je niet dat de kraag van je jurk een beetje gerafeld is.
  • Doe onderzoek naar ‘eerlijke’ merken. Kijk eens bij een Facebook-groep over duurzaam consumeren, of op een blog dat je vertrouwt. Vaak kan je hier wel wat tips vinden welke merken duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Een betrouwbare bron is Schonekleren, waar een groep getrainde vrijwilligers onderzoeksresulaten publiceert over de duurzaamheid van merken.

Duurzaam reizen

Reizen vergroot je wereld en is bovendien heel leuk. Ook op dit gebied kan je veel winst behalen waar het duurzaamheid betreft. Let bijvoorbeeld op het vervoer dat je kiest. Voor een korte reis is vliegen elf keer zo milieuvervuilend als de trein nemen. Het kan dus lonen om alternatieve vervoersmogelijkheden te onderzoeken voor je aan je reis begint. Verder kan je volgende tips in gedachten houden:

  • Kies voor een bestemming dichtbij huis. Een reisje naar de Canarische eilanden met je gezin levert ongeveer 7.500 kg minder CO2-uitstoot op dan een reis naar Thailand. Probeer het aantal verre reizen dus wat in te perken.
  • Compenseer je uitstoot als je toch gaat vliegen. Vaak kan je bij het boeken van je vliegticket een extra bedrag neertellen om de CO2-uitstoot te compenseren. Er worden dan bijvoorbeeld ergens meer bomen geplant.
  • Ga je met de auto, reis dan niet alleen. Hoe meer mensen in een auto zitten, hoe minder het milieu belast wordt per persoon. Houd het natuurlijk wel veilig, je hoeft geen twaalf mensen in een kleine personenauto te proppen.
  • Ga binnen Europa niet met het vliegtuig. Of neem je voor om maximaal één keer per jaar te vliegen. Binnen Europa is het vaak goed mogelijk om met de trein te reizen. Als je op tijd boekt, is dit meestal niet eens veel duurder dan het vliegtuig. Wist je dat je een heel jaar geen vlees moet eten om de vervuiling van 1 vliegreis te compenseren? Wees je dus bewust van de impact van je vliegreis voor je een ticket boekt en kijk of er alternatieven mogelijk zijn.
  • Reis fair trade. Er bestaan reisorganisaties met het Fair Trade Holidays keurmerk. De reizen die zij aanbieden voldoen aan 200 criteria op het gebied van arbeidsomstandigheden, cultuur en natuurbehoud. Zo weet je dus zeker dat je reis duurzaam is.

In 2019 nooit meer een fabulous mama missen? Abonneer je nu en profiteer van flinke kortingen!

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.