Als de kinderen op bed liggen of gezellig ergens logeren, is het tijd voor mama me-time! Kruip lekker onder een dekentje met een grote pot thee en een groot stuk chocola. Als je één van deze films erbij opzet, wordt het gegarandeerd een fijne avond.

1Mamma mia! (1 en 2)


Abba, Meryl Streep en de Griekse zon: wat wil je nog meer? Bij deze film kan je heerlijk wegdromen of keihard meezingen. Liefde is wat de personages in deze feelgood film verbindt. En hij heeft ook nog een mooie boodschap over ouderschap.

2Freaky Friday


Als er een universele waarheid is voor tieners, dan is het wel dat je moeder je nooit begrijpt. Konden jullie maar een dagje in elkaars schoenen staan… In deze film is dat precies wat er gebeurt: een moeder en haar tienerdochter ruilen van lichaam. Dat levert natuurlijk hilarische situaties op.

3Bad moms


Moeder Amy Mitchell cijfert zich altijd volledig weg voor haar kinderen, haar baas en haar man. Maar als ze erachter komt dat haar man vreemdgaat, knapt er iets. Ze stopt met zich uitsloven en gaat lekker feesten met twee andere moeders.

4Room


Het drama Room vertelt het verhaal van de 24-jarige Joy. Zij is zeven jaar geleden ontvoerd en opgesloten in een kleine schuur. In deze ruimte wordt haar zoontje Jack geboren. Samen met haar zoontje bedenkt Joy een plan om te ontsnappen. Heftige film over trauma en de band tussen moeder en zoon. Tip: houd een doosje tissues bij de hand…

5What to expect when you’re expecting


Heerlijke comedy over vijf vrouwen die elk op hun eigen manier in verwachting zijn van een kind. Deze film laat zien dat elke vrouw en elke zwangerschap uniek is, en dat de liefde tussen ouder en kind absoluut onvoorwaardelijk is.

6Life as we know it


De stugge Holly en bad boy Eric worden aangewezen als peetouders van het dochtertje van hun beste vrienden. Door een tragisch ongeluk worden ze samen aangewezen als voogd en krijgen ze te maken met de opvoeding van een eigenwijze 1-jarige.

7Lady Bird


Genomineerd voor een Oscar en terecht: het acteerwerk, het verhaal en de vormgeving in deze film zijn allemaal even mooi. We volgen de 17-jarige Christine, die zichzelf ‘Lady Bird’ heeft genoemd. De film laat treffend zien hoe verwarrend en pijnlijk de overgang tussen puberteit en volwassenheid soms is. Vooral de relatie tussen Lady Bird en haar moeder is vaak erg herkenbaar.

8Juno


De 16-jarige Juno wordt per ongeluk zwanger van haar stuntelige vriendje Paulie Bleeker. Met steun van haar vader en stiefmoeder gaat ze op zoek naar een geschikt adoptiegezin voor haar ongeboren kindje, met de nodige tegenslagen onderweg. Ondanks het heftige onderwerp een bijzonder grappige film.

9Stepmom


Susan Sarandon speelt Jackie, een gescheiden moeder van twee kinderen. Vlak nadat haar ex-man zich verlooft met zijn nieuwe vriendin, komt Jackie erachter dat ze terminaal ziek is. De film laat zien hoe ze worstelt met het nieuwe moederfiguur in het leven van haar kinderen, die ze zelf niet op zal zien groeien. Zakdoekjes gereed, deze film krijgt je gegarandeerd aan het huilen!

10Raising Arizona


Zoals je kan verwachten bij de Coen broertjes: een ietwat chaotisch plot, topacteurs en fantastische muziek. Nicolas Cage, vers uit de gevangenis, en zijn vriendin komen erachter dat ze geen kinderen kunnen krijgen. Daarom besluiten ze er één te stelen, wat leidt tot bijzondere avonturen.

11Bridget Jones’s baby


Ons aller Bridget Jones is terug, en hoe! Colin Firth krijgt deze keer concurrentie van niemand minder dan McDreamy himself: Patrick Dempsey. Maar wie van de twee is de vader van Bridgets ongeboren kind?

12Lilo & Stitch


Oké, technisch gezien een kinderfilm, maar stiekem ook hartstikke leuk voor volwassenen. Het kleine meisje Lilo woont samen met haar grote zus op Hawaii. Daar stort toevallig ook een alien neer, die door Lilo als huisdier wordt geadopteerd. Fijne feelgoodfilm over familie in allerlei vormen en maten.

13Matilda


Een gouwe ouwe: Matilda blijft altijd genieten. Vroeger droomde je dat jij ook zulke magische krachten zou krijgen. Tegenwoordig hoop je vooral dat je kinderen een juf als Miss Honey krijgen, en niet zo eentje als Miss Trenchbull…

14La vita è bella/Life is beautiful


In de categorie ouders die alles voor hun kinderen doen. Guido Orefice wordt samen met zijn zoontje afgevoerd naar een concentratiekamp. Hier gebruikt hij zijn fantasie om de gruwelen van het kamp voor zijn zoontje te verbergen.

15Bringing up Baby


Een paar uurtjes kijken naar Cary Grant is nog altijd geen straf. In deze klassieke screwball comedy krijgt hij samen met Katherine Hepburn de zorg over luipaard Baby. Dat leidt tot een hoop verwarring, hilariteit en… romantiek.

fabulous mama altijd als eerste op je deurmat? Neem nu een voordelig abonemment, vanaf € 12,50.