Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Man op station heeft last van geluidsoverlast en houdt handen voor oren

Bonje met de buren: zo ga je om met geluidsoverlast

Ken je dat: ligt je peuter ein-de-lijk te slapen voor zijn middagdutje, begint de buurman met zijn dagelijkse trompetles. Het resultaat? Een krijsende peuter, hoofdpijn voor jou en een grondige hekel aan de buurman in kwestie. Natuurlijk kan je de buurman vriendelijk vragen of hij rekening met jullie wil houden, en vaak zal dat de zaak oplossen. Lukt dit niet, dan kan je de volgende stappen ondernemen om te voorkomen dat de Rijdende Rechter binnenkort bij je op de stoep staat.

1. Bekijk of er praktische oplossingen zijn

Misschien zijn er mogelijkheden die de geluidsoverlast beperken. Zo kan je overwegen om het slaapje van je kind op een andere plek in huis te laten plaatsvinden. Of misschien kan de buurman in een andere kamer zijn muziek spelen. Daarnaast bestaan er soorten vloerbedekking en behang die geluiddempend werken. Deze opties kunnen de overlast verminderen.

2. Houd de overlast bij

Soms kan je irritatie zo groot zijn, dat je de overlast niet meer in perspectief kan plaatsen. Door bij te houden wanneer je last hebt van geluidsoverlast en waarom, heb je helder op papier wat het probleem is. Hierdoor kan je goed onderbouwd het probleem aankaarten bij je buren. Zo voorkom je een ‘welles-nietes’-discussie.

3. Vraag om hulp

Als het conflict hoog oploopt, ben je zelf mogelijk niet meer in staat om een redelijk gesprek aan te gaan. Het is dan verstandig om hulp te vragen. Misschien heb je een vriend of vriendin die kan bemiddelen. Anders bestaan er ook professionele buurtbemiddelaars, die tegen een klein bedrag helpen om het gesprek in goede banen te leiden. Zij kunnen ook helpen om afspraken te maken.

4. Maak melding van de overlast

Blijft de overlast ondanks de eerste drie stappen toch aanhouden? Dan kan je melding maken bij de VVE, de huurbaas of het Meldpunt Overlast. Zij kunnen je helpen om de ernst van de last in te schatten en adviseren over de te nemen maatregelen. Daarnaast bemiddelen ze tussen jou en de veroorzaker van de geluidsoverlast.

5. Schakel de politie in

Heb je alles al geprobeerd en blijft de overlast bestaan? Dan heb je geen andere keuze dan de politie in te schakelen. Zeker als er laat op de avond regelmatig harde muziek wordt gedraaid of wordt verbouwd, sta je volledig in je recht om de handhaving erbij te roepen. Probeer dit wel te zien als laatste redmiddel, want de onderlinge relatie tussen jou en je buren zal er hierna waarschijnlijk niet beter op worden.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.