Een schoon, fris huis doet wonderen voor je humeur en zorgt dat je minder snel ziek wordt. Helaas bevatten veel schoonmaakmiddelen allerlei chemicaliën die slecht zijn voor het milieu. Niet bepaald duurzaam dus, maar vaak wel erg duur. Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen zijn gelukkig makkelijk zelf te maken.

Met deze DIY milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen bespaar je een hoop geld en milieubelastende producten, zonder in te leveren op hygiëne. Je kan ze gebruiken voor al je dagelijkse schoonmaakklusjes, waardoor je de paardenmiddelen in ieder geval minder vaak nodig hebt.

!! Pas op met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen !!

Sommige substanties mag je NOOIT met elkaar mengen, omdat dit gevaarlijke chemische reacties kan opleveren. Meng dus nooit bleek met azijn, waterstofperoxide met azijn, of alcohol met bleek.

1De wc

Veel mensen maken hun toilet schoon met dikke bleek. Dat is inderdaad antibacterieel, maar ook erg schadelijk voor het milieu. Als je toch graag bleek wil gebruiken, doe dit dan niet vaker dan één keer per week. Verder kan je met compleet natuurlijke middelen je eigen wc-reiniger maken.

Benodigdheden

 • 1 kopje baking soda
 • 10 druppels citroensap
 • 1 liter kokend water
 • 1 kopje witte azijn
 • wc-borstel

Zo gebruik je het

Giet de baking soda samen met het citroensap in je toilet. Gebruik de wc-borstel om de wc grondig te schrobben. Vervolgens giet je de azijn erbij, zodat het goedje gaat bruisen. Baking soda en azijn heffen elkaar op, waardoor je alleen water overhoudt. Spoel na met kokend water en je toilet is weer helemaal glanzend schoon!

Tip: baking soda en kokend water helpen ook heel goed om verstoppingen te voorkomen of om kleine blokkades in de leiding op te lossen, zowel in de wc als in de gootsteen of douche.

2De badkamer

Voor een dagelijkse reiniging van je badkamer hoef je niet met chemicaliën te schermen. Ook met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen verander je de badkamer weer terug in een hygiënische, schone omgeving. Door antibacteriële ingrediënten te mengen, krijg je een milieuvriendelijke variant op badkamerreiniger.

Benodigdheden

 • 1 kopje groene zeep
 • 2 kopjes water
 • 10 druppels citroensap
 • plantenspuit
 • doekje of spons
 • eventueel baking soda

Zo gebruik je het

Mix het water, de zeep en het citroensap goed door elkaar in de plantenspuit. Spray je zelfgemaakte badkamerreiniger vervolgens op alle oppervlakken die je wil schoonmaken. Laat het een paar minuten inwerken en veeg het vervolgens weg met een doekje of spons. Spoel het goed na met helder water.

Voor hardnekkig vuil of opgehoopte zeepresten kan je een papje maken van baking soda en een paar druppels water. Doe het papje op een schuurspons en schrob de viezigheid uit je badkamer. Spoel nog even na met water en je badkamer is weer spic en span.

3De keuken

De keuken is de plek waar je het eten klaarmaakt voor jou en je gezin. Extra belangrijk dus om hier op een goede hygiëne te letten. Gebruik een vaatdoekje in ieder geval niet langer dan één dag, en alleen om het aanrecht schoon te vegen. Daarnaast kan je bacteriën en andere viezigheid te lijf gaan met dit natuurlijke schoonmaakmiddel.

Benodigdheden

 • 1 kopje azijn
 • 1 kopje water
 • plantenspuit

Zo gebruik je het

Doe het water en de azijn in de plantenspuit en schud ze goed door elkaar. Je hebt nu een allesreiniger die vet, bacteriën en virussen te lijf gaat. Spray de reiniger op alle oppervlakken die je wil schoonmaken en veeg ze schoon met een natte doek.

Disclaimer: als je aanrechtblad van graniet, marmer of steen is, kan je geen azijn gebruiken. De zuurtegraad kan deze materialen aantasten. Vervang de azijn door alcohol (dit kan je kopen bij de drogist, of gebruik dat restje wodka dat al jaren in de drankkast staat).

4De was

Wasmiddelen zijn lastig om zelf te maken, omdat ze een ingewikkelde samenstelling hebben. Wil je toch zo natuurlijk wassen? Koop dan een ecologisch wasmiddel en was op een zo laag mogelijke temperatuur. Wasverzachter kan je wel heel makkelijk zelf maken.

Benodigdheden

 • 1 kopje azijn
 • 20 druppels lavendelolie (of een andere olie met een lekker geurtje)
 • fles

Zo gebruik je het

Mix de azijn en de olie in een fles. Schudt het iedere keer voor gebruik goed door elkaar. Giet bij elke wasbeurt een scheutje van deze mix in het bakje voor de wasverzachter en draai je was zoals je altijd doet.

5De ramen (en spiegels)

Je kan ramen en spiegels ook met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen streeploos schoon en fris krijgen. Stel het zemen van de ramen nog even uit als het erg warm is. Als de zon vol op het raam staat kan het schoonmaakmiddel te snel indrogen, waardoor je met strepen blijft zitten.

Benodigdheden

 • 1 kopje azijn
 • 4 kopjes water
 • een paar druppels citroensap

Zo gebruik je het

Doe alle ingrediënten in een emmer. Vervolgens kan je een doekje onderdompelen en hiermee de ramen en spiegels afschrobben. Voor een extra streeploos eindresultaat kan je een drogerdoekje of een koffiefilter gebruiken om te poetsen.

Wil je meer inspiratie? In fabulous mama staan talloze inspirerende tips en artikelen. Bekijk nu onze voordelige abonnementen.