Beste Steven Pont,

Mijn zoon is 6 jaar en wil altijd – maar dan ook echt altijd – zijn zin krijgen. Ook wordt hij vaak zomaar ineens boos. Gooien, slaan. Natuurlijk probeer ik op die momenten niet toe te geven, maar als het dreigt uit te draaien op een ‘heksenketel’ dan geef ik hem toch zijn zin.

Of ik nu boos ben of juist begripvol, rustig probeer te blijven, ik lijk niet tot hem door te dringen. Dit gebeurt vaak alleen thuis, niet met anderen erbij. Hoe pak ik dit het beste aan? Ligt het misschien aan mij?

Antwoord Steven Pont:

Wat je hem eigenlijk leert is dat als hij maar voldoende doorzet, dreint en dreigt hij uiteindelijk zijn zin krijgt. Je kweekt dus zelf het gedrag dat je vreest. En zijn geweten is nog onvoldoende ontwikkelt om te snappen wat zijn gedrag allemaal bij jou teweeg brengt.

Ik zou dus even met hem gaan zitten en hem zeggen dat je vanaf nu je poot stijf gaat houden en als hij het ergens niet mee eens is hij op een andere manier zijn onvrede duidelijk kan maken. Maar één ding is vanaf dan duidelijk; de optie ‘heksenketel’ bestaat niet meer omdat hij dan slecht voor zichzelf zorgt. Want als dat gebeurt, luister je so wie so niet meer, zelfs niet naar goede argumenten.

En zoals altijd; het wordt eerst erger voordat het minder erg wordt. Succes dus, maar je doet het goede.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).