Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Peuter klimt uit bed

Brieven aan Steven Pont: ‘Mijn peuter klimt uit bed’

Beste Steven,

Mijn peuter van 3 komt ’s nachts voortdurend zijn bed uit. Hij heeft een ledikant met hoge spijlen, maar klimt er rustig overheen. Dat wil zeggen: dat probeert hij.

Negen van de tien keer valt hij en zet het op een brullen. Hij over z’n toeren, ik chagrijnig omdat ik wakker word gegild. Het zou voor ons allebei beter zijn als we aan onze nachtrust toe zouden komen.

Heb jij nog suggesties? Als hij overigens wel in zijn missie slaagt, komt hij ons dat midden in de nacht trots vertellen: “Mama, ik ben uit bed geklommen!”

Antwoord Steven Pont:

Wat je kunt doen, hangt mede af van de reden waarom je kind zijn bed uitkomt en je eigen idee over opvoeden. Want is je zoon bang? Kan hij langdurig niet slapen? Ben je er overdag te weinig?

Als hij bang is, zou je zijn bedje in je eigen slaapkamer kunnen zetten (wereldwijd bekeken slapen de meeste kinderen op die leeftijd met hun ouders in dezelfde ruimte).

Als het iets anders is, kun je hem wellicht belonen als hij in zijn bed blijft liggen. Maar start dus met te onderzoeken waarom hij dit gedrag vertoont, daarna kan duidelijk worden wat je mogelijkheden zijn.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.