Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Beeldschermtijd

Beeldschermtijd: hoeveel zou een kind mogen internetten en televisie kijken?

Je zou kunnen zeggen dat twee voorzieningen thuis onmisbaar zijn voor het moderne kind: internet en televisie. Maar dat ze niet zonder willen of kunnen, wil natuurlijk niet zeggen dat ze er onbeperkt gebruik van zouden moeten kunnen maken. Het is immers tijd die ze niet besteden aan beweging, echt sociaal contact of andere belangrijke zaken zoals huiswerk. Daarom is het verstandig om te werken met regels voor beeldschermtijd. Hoeveel zou een kind mogen internetten en televisie kijken?

Aangeraden beeldschermtijd

Om te weten wanneer je kind te veel naar een beeldscherm kijkt per dag, is het wel handig als je een richtlijn hebt om mee te werken. Ouders van Nu heeft hiervoor dan ook een richtlijn bepaald die houvast biedt voor ouders. Die begint al bij kinderen van tussen de 0 en 2 jaar: voor hen is maximaal vijf minuten per dag verstandig. Voor kinderen van 2 tot 4 jaar is een half uur beeldschermtijd per dag de bovengrens.

Bij kinderen van 4 tot 6 jaar is dit een uur, maar dan wel bij voorkeur verspreid over vier keer een kwartier. Voor kinderen van 6 tot 8 is de maximale beeldschermtijd ook een uur, maar dan verdeeld over twee keer 30 minuten. Kinderen van 8 tot 10 kunnen het beste maximaal anderhalf uur per dag televisie kijken, internetten of een game doen. Kinderen van 10 tot 12 jaar hebben een maximale aangeraden beeldschermtijd van 2 uur per dag en kinderen van boven de 12 jaar is het 3 uur per dag.

Nuttige schermtijd

De invulling van de beeldschermtijd is natuurlijk ook een factor om mee te nemen, want het hoeft niet per se om inhoudsloos vermaak te gaan. Natuurlijk moet vermaak kunnen, maar beeldschermtijd kan ook ingevuld met educatieve zaken. Leerzame kinderprogramma’s en educatieve en spelletjes kunnen ‘spelenderwijs’ van nut zijn voor de algemene ontwikkeling van je kind.

Je kunt erop sturen dat je kind naast vermaak ook educatieve programma’s kijkt en educatieve spelletjes doet. Vaak kom je er ook nog mee weg om dit als vermaak te presenteren. Ook kan het zinnig zijn om samen met je kind te kijken, zodat je hem of haar kunt bevragen over de inhoud en eventueel extra uitleg kunt geven.

Je kind losmaken van het beeldscherm

Het kan moeilijk zijn om je kind los te maken van het beeldscherm wanneer zijn of haar beeldschermtijd erop zit. Hier zijn wel een aantal trucjes voor. Ten eerste kun je vijf minuten van tevoren aankondigen dat er nog vijf minuten over zijn en het daarna afgelopen is, zodat je kind niet in één keer losgerukt hoeft te worden van het beeldscherm.

Om die focus op het beeldscherm te verbreken, werkt het ook goed om de laatste minuten bij je kind te gaan zitten en wat vragen stelt over wat hij aan het kijken of aan het doen is. Zo haal je je kind uit die focus op het beeldscherm, waardoor de overgang makkelijker wordt.

Het is belangrijk om consequent te zijn in de regels die je stelt aan de beeldschermtijd van je kind en de invulling daarvan. Alleen dan weet je kind waar hij of zij aan toe is. Dat wil niet zeggen dat regels nooit veranderd kunnen worden. Ze kunnen meegroeien met de leeftijd en interesses van je kind, zolang de strekking maar hetzelfde blijft: het in de hand houden van de beeldschermtijd. Sociaal contact en beweging door buiten spelen is immers ook belangrijk in de ontwikkeling van een kind.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.