Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Besparen: zo houd je iedere maand genoeg geld over

Zodra je kinderen hebt wordt het leven een stukje duurder. Je moet immers ook zorgen voor eten, drinken, luiers, kleding en speelgoed voor deze kleine lieverdjes. Om te voorkomen dat je je iedere maand na drie weken al afvraagt wanneer het nieuwe salaris nou alsjeblieft weer wordt gestort, hebben we wat tips voor je opgeschreven.

Hopelijk helpen deze tips je om iedere maand wat geld over te houden. Bijvoorbeeld om te sparen, in de zomer lekker op vakantie te kunnen of iets leuks voor jezelf te kunnen kopen. Of om een oppas in te schakelen, zodat je zelf eens lekker uitgebreid naar die langverwachte kapper kunt gaan!

Tip 1: Zorg voor een vaste lasten overzicht

Zorg dat je een overzicht hebt waarin heel duidelijk staat weergegeven wat er iedere maand binnenkomt, wat je iedere maand kwijt bent aan vaste lasten en wat er onbewust uit je portemonnee vliegt. Zet je inkomen aan de ene kant, samen met bijvoorbeeld toeslagen, alimentatie en andere geldbedragen die je ontvangt.

En alle uitgaven, zoals je hypotheek, huur, verzekeringspremies, elektrakosten, internet, telefoonkosten, boodschappen, opvangkosten etc aan de andere kant. Noteer hierbij hoeveel geld dat je iedere maand kost.

Als je een totaal maakt van al je inkomsten en uitgaven zie je wat er iedere maand overblijft of te kort is. Aan de hand daarvan kun je bepalen waar je kunt snijden in de kosten om iedere maand iets over te houden.

Tip 2: Check je maandelijkse afschriften

Open de online omgeving van je bank of de app en controleer hoeveel geld je iedere maand uitgeeft aan “kuldingen”. Je pint waarschijnlijk hier en daar een paar euro en dat meerdere keren per maand. Dit bedrag loopt al snel op tot enkele tientallen euro’s per maand.

En wat heb je er eigenlijk voor teruggekregen? Even een broodje hier, een koffietje daar, een potje nagellak, dat ene te gekke rompertje die niet nodig was, een extra speen ‘voor het geval dat’ en ga zo maar door. Ongemerkt lopen deze bedragen behoorlijk op, terwijl dit eigenlijk onnodige kosten zijn.

Tip 3: Pin iedere week ‘boodschappengeld’

Door iedere week een bepaald bedrag te pinnen dat je mag uitgeven dwing je jezelf om niet meer uit te geven dan dat je met jezelf hebt afgesproken. Probeer alles te doen met dit weekbedrag. Je merkt dan vanzelf of je nog geld hebt voor een extraatje.

Wil je een extra challenge? Pin dan net iets minder dan dat je normaal gesproken uitgeeft. Dan moet je iedere maand wel iets extra’s overhouden!

Tip 4: Ruil speelgoed en kleding met anderen

Speelgoed en kinderkleding kunnen aardig wat geld kosten. Door dit te ruilen met vriendinnen die ook kinderen hebben, hebben jouw kinderen af en toe ‘nieuw’ speelgoed en ‘nieuwe’ kleren. Zonde om weg te gooien en iedere keer iets nieuws te kopen. Ook zijn er op diverse punten ‘ruilhoekjes’ ingericht waar je zelf kleding en speelgoed kunt neerleggen en ruilen voor andere items.

Tip 5: Doe niet alles buiten de deur

Met vriendinnen ergens koffie drinken of lunchen is natuurlijk hartstikke lekker en gezellig. Maar wel veel duurder dan als je dit thuis doet. Neem jullie kinderen mee zodat zij samen lekker kunnen spelen en zet zelf koffie en smeer wat lekkere broodjes. Altijd goedkoper dan in een lunchroom.

En de volgende keer nodigt zij je vast bij haar uit. Bespaar je ook weer geld! En het maakt de kinderen waarschijnlijk helemaal niet uit waar ze spelen. Thuis hebben ze vaak nog meer speelruimte dan ergens waar allemaal andere mensen zijn.

Tip 6: Zorg dat je niet meer rood kunt staan bij je bank

Zet de mogelijkheid tot rood staan bij jouw bank stop. Dat kost alleen maar geld en je besteed uiteindelijk geld wat je zelf eigenlijk niet hebt. Je leent als het ware continu van de bank. Zeg het op en zorg ervoor dat je minder besteed en het dus ook niet meer nodig hebt om rood te staan.

Tip 7: Maak zelf hapjes voor de kinderen

Hoewel het supermakkelijk is, kosten potjes eten altijd meer geld dan als je deze zelf maakt. Dit geldt overigens ook voor jouw eigen eten. Zelf eten maken is altijd goedkoper dan kant en klaar maaltijden en eten afhalen. Maak een grote pan eten, verdeel het in porties en vries het in. Ook kinderhapjes kun je gewoon invriezen. Hoef je bovendien de volgende keer niet te koken!

Tip 8: Vraag toeslagen aan

Als jouw kinderen naar de kinderopvang gaan, zorg dan dat je kinderopvangtoeslag aanvraagt. Je kunt tevens kinderbijslag aanvragen en mogelijk ook (inkomensafhankelijk) kindgebonden budget. Via de website van de Belastingdienst kun je uitrekenen waar je recht op hebt.

Tip 9: Bespaar op luiers

Iedere week zijn er wel ergens luiers in de aanbieding. De ene week bij Etos, dan bij Kruidvat, Trekpleister of de supermarkt. Tevens kun je maandboxen kopen, hierin zitten genoeg luiers voor een hele maand en hiervoor betaal je vaak een lagere prijs dan losse pakken.

Tip 10: Jaarlijks vaste lasten vergelijken

Bovenstaande 9 tips zorgen ervoor dat je per maand tientallen euro’s zult besparen. Echter kun je nog het meeste geld besparen door jaarlijks je vaste lasten te vergelijken. Zet ieder jaar een herinnering in je agenda, want door vaste lasten te vergelijken kun je al snel honderd euro per maand besparen.

De grootste besparingen zitten in slechts een paar vaste lasten. Denk bijvoorbeeld aan het vergelijken van je autoverzekering, het vergelijken van energie en je zorgverzekering. Maar ook met het vergelijken van andere vaste lasten kun je veel besparen. Bijvoorbeeld door sim only vergelijken, je internet abonnement opnieuw onder de loep te nemen of je hypotheek nog eens te bekijken.

Meer bespaartips >>

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.