Beste Steven,

Mijn zoon van 8 is echt een avondmens. Hij is nooit moe en wil dan ook nooit naar bed. Van mij moet hij om half negen naar boven, dan mag hij nog wat lezen, en dan slapen. Maar als ik zelf om elf uur naar bed ga, ligt hij meestal nog klaarwakker naar het plafond te staren.

Hij wil zelf graag later naar bed, om negen uur of half tien, maar ik vind dat gevoelsmatig echt te laat. Ik zeg altijd: ‘Ook al slaap je niet, je rust toch uit’, maar ondertussen zit ik er wel mee, want ik heb natuurlijk wel met hem te doen.

Wie heeft er gelijk?

Antwoord Steven Pont

Het gaat er vooral om hoe wakker hij de volgende morgen is. Als hij dan niet uit zijn bed te krijgen is, heeft hij toch gewoon veel slaap nodig en kun je kijken of hij nog tot vlak voor het slapengaan achter een schermpje zit (dat verstoort de melatonineafgifte namelijk, melatonine is een hormoon dat je nodig hebt om de slaap te vatten), of dat hij te weinig bewogen heeft en dus niet moe genoeg is.

Het belangrijkst voor je kind is een vaste tijd; kinderen met steeds wisselende slaaptijden scoren op leertaken op den duur minder. Maar ja, het komt gewoon voor: kinderen die wat minder slaap nodig hebben. Met een boekje in bed komt de slaap dan meestal uiteindelijk vanzelf wel, al is het niet om half negen.

Maar kijk eerst eens wat je gedurende de dag kunt veranderen, zodat hij ‘s avonds makkelijker in slaap komt.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).