Beste Steven Pont,

Mijn dochter (5) is nogal explosief. Als het even niet loopt zoals zij het in haar hoofd heeft, is het hommeles. Dit gebeurt minstens vier keer op een dag en ik word er eerlijk gezegd een beetje moe van.

Ze blijft dwingen en als ik het afkap wordt ze woedend. Het is daardoor al een tijdje niet zo gezellig thuis. Hoe zorg ik dat dit stopt en het weer leuk wordt?

Antwoord Steven Pont:

Allereerst moet je naar je eigen gedrag kijken. Is het wellicht zo dat je haar toch ergens af en toe beloont voor haar gedrag, al is het maar één op de tien keer?

Kinderen van vijf zijn nog redelijk gewetenloos en doen vaak wat hun impuls ze ingeeft. Als jij tussen haarzelf en datgene wat ze wil in staat, heeft ze weinig scrupules om los te gaan. Al werkt het maar af en toe, dat is voor een kind van vijf voldoende om het vaak te proberen.

Kijk dus vooral naar je eigen gedrag, het enige waar je werkelijk invloed op hebt. Analyseer of je te streng of te toegeeflijk bent, want daar zitten echt de grootste mogelijkheden tot verandering.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).