Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

jongen huilt uit bij moede

Brieven aan Steven Pont: ‘Mijn zoon huilt hysterisch als ik wegga van school’

Beste Steven Pont,

Mijn zoon is net 4 geworden en naar school gegaan. Hiervoor zat hij bij een gastoudergezin, dus hij was wel al aan andere kinderen gewend. Maar de overgang valt hem moeilijk.

In het begin was het elke dag drama: vastklampen, hysterisch huilen, noem maar op. Toen zei z’n juf dat ik beter direct weg kon gaan, dat dat vaak beter werkt. Dus dat doe ik nu, maar het kost me wel moeite, zeker in het begin.

Ik vond het toch heel zielig. Maar de nieuwe tactiek werkt wel, hij lijkt minder overstuur. Nu vroeg hij onlangs of ik voortaan weer mee wil komen de klas in, maar ik weet niet of ik dat wel moet doen. Hoe zie jij dat?

Antwoord Steven Pont:

Elk kind ontwikkelt zich en komt in volgende fases terecht. Misschien geeft je zoon wel aan dat hij het afscheid nemen nu beter kan dan voorheen en dus dat hij iets op het leven verovert heeft. Dat is natuurlijk geweldig en daarom moet je je kind de kans geven te laten zien dat hij nu beter in staat is je in ontspanning te laten gaan.

Wat je wel af kunt spreken, is dat het niet erg is als het toch niet lukt en dat je het gewoon één keertje probeert. Gaat het goed, dan kun je met hem de klas in, zo niet, dan ga je terug naar de manier waarop de juf het graag ziet.

Kinderen experimenteren met nieuw gedrag en dat betekent dat wij af en toe met ze moeten mee-experimenteren. Dit lijkt zo’n moment te zijn.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.