Beste Steven Pont,

Mijn man heeft onlangs zijn broer verloren. Volkomen onverwacht, aan een flinke hersenbloeding. Na de eerste schok, het medeleven van vrienden en het regelen van de drukbezochte crematie, heerst er stilte.

Mijn man zegt eigenlijk niets over het verlies. Wel zie ik hem worstelen, maar kapt hij elke poging van mijn kant om over zijn broer te praten af. Moet ik hem met rust laten? Ik wil hem zo graag helpen.

Antwoord Steven Pont:

Wat je probeert is communiceren, en dat is moeilijk als iemand dat schijnbaar niet wil. Dan hebben we nog één kanaal tot onze beschikking: meta-communiceren. Je hebt het dan dus niet over het verlies van zijn broer, maar over de manier waarop hij dat onderwerp graag bespreekt.

Zeg bijvoorbeeld dat je merkt dat hij je afkapt, maar dat je beschikbaar voor hem bent op het moment dat hij het wil. Vertel ook dat je ziet dat hij verdriet heeft en dat je hoopt dat hij dat met je wil delen als hij daar aan toe is en vertel hem wat je voelt als je hem zo ziet worstelen.

Maar zet hem niet dusdanig onder druk dat hij er naast het verwerken van het verlies van zijn broer nog een probleem bij heeft.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).