Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Coronavirus: 5 belangrijke dingen die elke moeder moet weten

We kunnen er niet omheen: het coronavirus is wereldwijd het gesprek van de dag. Als (aanstaande) moeder maak je je wellicht extra veel zorgen. In dit artikel vertellen we je waar jij als zwangere vrouw of moeder van jonge kinderen meer rekening mee kan houden. Zo blijven we samen zo veilig mogelijk in deze verwarrende tijd.

1. Ben je zwanger? Informeer bij je verloskundige

Tijdens de zwangerschap veranderen er een aantal essentiële dingen. Zo is een bezoek aan je verloskundige niet meer vanzelfsprekend en gaat dit vaker via de telefoon. Ook mag je partner niet overal meer bij zijn. Het is dus verstandig om bij je verloskundige te informeren wat de regels nu zijn. Als je zwanger corona krijgt is dat ook een extra belasting voor je lichaam.

Daarnaast kan je tijdens je zwangerschap extra gevoelig zijn voor infecties. Je hormonen en slapeloze nachten verminderen je weerstand. Het is nog niet bekend of het coronavirus extra gevaarlijk is als je zwanger bent, maar het is goed om extra op je hygiëne te letten. Was dus regelmatig je handen, houd afstand van anderen en blijf zoveel mogelijk binnen.

2. Verdiep je in de regels rondom bevallen in het ziekenhuis

Ga je binnenkort bevallen? Dan is het nu waarschijnlijk een erg onrustige tijd. Sommige ziekenhuizen hebben een opnamestop en het is een eng idee dat jouw kindje geboren wordt op een plek waar ook coronapatiënten worden opgevangen. Gelukkig is er op dit moment meestal nog voldoende capaciteit om besmettelijke patiënten afgezonderd te verplegen.

Overweeg je onder de huidige omstandigheden om thuis te gaan bevallen? Overleg dit dan goed met je verloskundige. Weet dat je je altijd nog kan bedenken, zelfs als je bevalling al begonnen is. Luister zo goed mogelijk naar je eigen gevoel en volg je gezonde verstand.

3. Stel het kraambezoek even uit

Of je nu zelf een kindje verwacht of iemand in jouw omgeving: kraamvisite is op dit moment niet zo’n goed idee. Zowel de kersverse ouders als de pasgeboren baby zijn extra vatbaar voor virussen. Vermijd dus het extra risico en beperk je tot videobellen en kaartjes sturen. Je wil tenslotte niet dat je kraambezoek corona overbrengt naar je pasgeboren baby. Of andersom.

4. Let extra op hygiëne rondom voeding

Zowel voor je eigen voeding als die van je kindje is het slim om nu extra op te passen. Voor jou omdat een voedselvergiftiging je afweersysteem flink kan verzwakken. Voor je kindje omdat zijn afweersysteem nog in ontwikkeling is.

Geef je borstvoeding, was dan extra goed je handen en overweeg een mondkapje als je klachten hebt. Bij flesvoeding en vaste voeding is het van belang dat je alle materialen die je gebruikt extra schoon en steriel houdt.

5. Blijf zoveel mogelijk binnen

Voor iedereen geldt dat het verstandig is om zoveel mogelijk binnen te blijven. Zo kunnen we de verspreiding van het coronavirus inperken en raken de ziekenhuizen niet overbelast. Ook is dit prettiger voor kwetsbare groepen, die een groter sterfterisico hebben door corona. Houd je hier dus aan en laat je kinderen zoveel mogelijk binnen of in de tuin spelen.

Meer weten?

Volg de laatste ontwikkelingen via het RIVM >>

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.