Beste Steven Pont,

Ja hoor, mijn peuter doet het: schreeuwen in het gangpad van de supermarkt. Een winkelbezoek draait met hem standaard uit op een ramp. Eerst vond hij het leuk om samen boodschappen te doen, nu is hij niet te genieten.

Na de schuifdeur begint het al: zeuren en gillen als hij zijn zin niet krijgt, niet luisteren en bij gangpad twee ligt hij al op de grond. Ik schaam me daarvoor, en ik vraag me vooral af wat ik hier aan kan doen. Moet ik boos worden? Moet ik het gedrag negeren? Ik weet even niet meer waar ik goed aan doe…

Antwoord Steven Pont:

Als het misgaat, ben je al te laat. De vraag is wat er gebeurt vóórdat het misgaat. Dat zijn de momenten waarop je namelijk nog kunt sturen, simpelweg omdat je kind beter bereikbaar is. Dus vlak voordat je de supermarkt ingaat, of misschien zelfs wel voordat je van huis vertrekt, vertel je hem wat je van hem verwacht.

Wees ook niet bang om hem dan maar een keer thuis te laten (als er nog iemand anders thuis is, natuurlijk). En verder: nooit toegeven, ook niet één op de twintig keer. Die twintigste keer geeft hem namelijk de energie om het daarna weer negentien keer uitgebreid bij je te proberen…

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).