Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Hoe overleef ik… slaapgebrek?

Er schijnen baby’s te zijn die na een maand al doorslapen. En kleuters die je ’s morgens voor negenen niet wakker krijgt. Valt jouw kind meer in de categorie nachtbraken en bij dag en dauw weer wakker? Eva weet er alles van. Ook hoe je die pittige tijden overleeft.

De eerste nacht met ons pasgeboren kind zal ik nooit vergeten. Huilen, huilen, huilen deed ze. Toen de kraamverzorgende om 09:00 uur aanbelde, stonden wij al uren achter de deur te wachten: help ons! Veel beter werd het in de maanden daarna niet. Ik gaf borstvoeding en vijf keer per nacht aanleggen was geen uitzondering. Soms stond ik voor het raam, mijn jammerende baby wiegend in mijn armen, en zag ik mensen met kinderen lachend over straat lopen. Dan dacht ik ongelovig: hebben die dit allemaal ook gedaan? Na een half jaar lang maximaal drie uur achter elkaar slapen, voelde ik me een zombie. Ik vond het zo heftig.

Natuurlijk weet je van tevoren dat je minder slaap krijgt als de baby er is, maar die voorkennis maakt het niet minder zwaar. Slaapgebrek is killing. Bovendien houdt het gebrek aan (nacht)rust niet per se op na de babyfase. Veel kinderen blijven als dreumes, peuter of kleuter nachtbraken. En dan hebben we het nog niet eens over de vroege vogels (die van mij werd jarenlang om 05:00 uur wakker).

Ben jij wel gezegend met een doorslapende baby? Of met een kind dat je ’s ochtends wakker moet maken? Gefeliciteerd, geniet ervan! Voor degenen die niet langs een beddenwinkel kunnen lopen zonder zich daar een week in te willen opsluiten: dikke knuffel. Hoewel ik eigenlijk vind dat je als nachtouder zo min mogelijk naar anderen moet luisteren, heb ik toch wat tips voor #teamnosleep.

Creëer me-time

Belangrijk voor alle ouders, maar essentieel als je thuis een slechte slaper hebt. Mijn favoriete dagen toen onze dochter nog heel klein was? Dat waren de vrije dagen van mijn werk op een opvangdag. Bracht ik mijn dochter dan gewoon naar het kinderdagverblijf? Natuurlijk! Hemels was zo’n hele dag alleen thuis. Slapen, tv-kijken, tijdschriften lezen, uren in bad… als herboren was ik daarna. En nee, je hoeft je niet schuldig te voelen. Toen mijn dochter een peuter was, ging ik haar op zo’n vrije dag van mij weleens vroeg ophalen en wilde ze absoluut niet mee; ze zat veel te gezellig te spelen. Die had er dus echt geen last van dat mama zichzelf een (kind)vrije dag gunde.

Zitten vrije dagen terwijl je kind op de opvang is er voor jou niet in? Ga dan in het weekend, als je partner er is, wat voor jezelf doen of duik na je werk de sauna in en doe een extra lang dutje in de relaxruimte (ik ben er weleens een hele avond geweest zonder ook maar één sauna vanbinnen te zien).

Klagen mag!

Gooi het eruit. Who cares dat het ‘erbij hoort’. Dan is het toch nog steeds vervelend om doodmoe te zijn? Niet voor niets gebruikt de CIA slaaponthouding als martelmethode. Volgens een Duits/Engels onderzoek kun je van 24 uur zonder slaap al symptomen krijgen die vergelijkbaar zijn met die van schizofrenie. Na een nacht wakker waren de proefpersonen gevoeliger voor licht en kleur, was hun aandacht afgezwakt, was hun perceptie voor tijd en geur verstoord en begonnen ze zelfs dingen te zien. Veel van hen waren onder de indruk dat ze gedachten konden lezen. En dat na 24 uur zonder slaap!*

Dus: klagen mag. En nee, dat ‘gezucht’ van jou dat je zo moe bent, betekent niet dat je niet zielsveel van je zoon of dochter houdt. (Alleen nog iets meer als ’ie zou doorslapen… Grapje.)

Night nanny? Hell yeah!

Een oppas die een nachtje van jullie komt overnemen? Ik ben helemaal voor! Hoe essentieel slaap is, blijkt wel uit het verhaal van Sophie die een kraampsychose kreeg na de geboorte van haar eerste kind. “Het gebrek aan nachtrust is voor mij de druppel geweest,” vertelt ze. “Ik dacht dat ik mijn man moest wurgen om hem te beschermen. Het escaleerde helemaal. Ik ben uiteindelijk opgenomen in een psychiatrische kliniek.” Toch durfde Sophie het aan een tweede kind te krijgen, maar wel met een Portugese au-pair. “Zij deed de nachten, want nachtrust is essentieel om een psychose te voorkomen. Dit keer heb ik een heerlijke kraamperiode gehad, een echte roze wolk. Mijn advies aan andere moeders is om hulp in te schakelen in die eerste periode, ook ’s nachts.”

Tekst Eva Munnik

Het volledige artikel lees je in Fabulous Mama 4-2020. Deze bestel je hier.

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.