Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Kinderkwesties

Irma van Deutekom is GZ en KJ-psycholoog en heeft in Bodegraven een eigen praktijk: Kinderkwesties. In Fabulous Mama magazine beantwoordt ze ook opvoedvragen.

Ontroostbare nachten

Onze dochter van 2,5 wordt elke nacht huilend wakker. We gaan dan naar haar toe en troosten haar met een slokje water. De ene keer is het daarmee klaar, maar vaker wil ze dat een van ons bij haar komt liggen om haar stevig vast te houden, of ze wil mee naar ons bed en daar verder slapen. Soms zijn we zo moe dat we het niet kunnen opbrengen ’s nachts de strijd met haar aan te gaan en standvastig te blijven. Dan zwichten we toch voor verder slapen in ons bed. Wat zou je adviseren? Hoe schadelijk is haar laten huilen nu echt op oudere leeftijd?

Een kind dat huilt en uit zichzelf de slaap niet kan vatten, vraagt om sussende, troostende woordjes. Haar geruststellen, instoppen en weer in laten slapen is dan nodig. Kinderen in deze leeftijd ontwikkelen een meer en meer stabiel slaappatroon. Dit houdt in dat ze zonder onderbreking 10 tot 11 uur kunnen slapen. Natuurlijk kunnen kinderen wakker worden, maar ze zijn steeds meer in staat om uit zichzelf weer verder te slapen. In hoeverre dit lukt heeft onder andere te maken met het slaapgedrag dat aan deze fase vooraf is gegaan. Heeft ze ‘geleerd’ om uit zichzelf weer in slaap te vallen? Gebruikt ze daarvoor misschien haar knuffel, een speen of een duimdoekje? Of helpen jullie haar om in te slapen? Dat laatste zou kunnen betekenen dat zij jullie op zo’n moment nodig heeft en daarom zo moet huilen. Bij een goede nachtrust zijn ouders ook gebaat, dus de oplossing om haar bij jullie in bed te nemen is een begrijpelijke, maar het is er eentje van de korte termijn, zo blijkt. De wens en de oplossing om bij jullie te slapen wordt steeds sterker.

Wordt jullie dochter wakker, dan is het beter om jullie aandacht te richten op het weer inslapen dan op het huilen. Weet je zeker dat alles oké is en heb je haar getroost, dan zal ze weer moeten gaan slapen. Aanvankelijk misschien teleurgesteld en onder protest, zal ze sneller leren dan je verwacht om in te slapen. Dat houdt in dat je met vaste intervallen herhaalt wat nodig is: haar sussen en troosten, maar wel in haar eigen bedje. Dit vraagt wel dat je consequent bent en blijft. Het is handig om deze benadering bewust te plannen, bijvoorbeeld tijdens een lang weekend of een vakantie, zodat je het gebrek aan nachtrust kunt compenseren. Voor de lange termijn leidt dit voor iedereen tot de fijnste oplossing. Lukt het je niet om haar slaapgedrag te veranderen, aarzel dan niet hulp te zoeken.

Omgangsregeling

Mijn partner en ik liggen op dit moment in scheiding. Gelukkig zijn we nog wel op goede voet met elkaar. Bij het vertellen van het nieuws aan onze kinderen van 6 en 3 was duidelijk dat ze het nog niet echt beseffen. Ze kijken uit naar twee nieuwe huizen en van alles twee. Onze oudste was ’s avonds op bed pas verdrietig omdat ze toen besefte dat als ze bij de ene ouder is, ze de ander zo gaat missen. Op zich waren we tijdens onze relatie al gewend om elkaar met de kinderen af te wisselen. Maar nu we een omgangsregeling op papier moeten zetten, wordt het echt werkelijkheid. Nu wonen we nog onder 1 dak, maar binnenkort willen we toch starten met de omgangsregeling om het allemaal wat meer realiteit te laten worden. We hebben nu het volgende bedacht: 3 nachten bij hem, 3 nachten bij mij, 2 nachten bij hem, 3 nachten bij mij, 1 nacht bij hem, 2 nachten bij mij. Ik hoop dat het niet te veel wisselingen zijn. Heb je wellicht tips voor deze ingewikkelde fase?

Een scheiding is inderdaad een ingewikkelde fase. Maar het is minder ingewikkeld als je met elkaar de veranderingen voor de kinderen goed kunt bespreken en regelen. Zo blijven jullie hun ‘papa en mama’ en voelen zij dat jullie samen voor hen blijven zorgen en samen voor hen verantwoordelijk zijn. Om dit vol te houden en waar te maken, vraagt dit veel van jullie wederzijds respect, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Door de scheiding voed je de kinderen op in afwezigheid van de andere ouder. Je maakt keuzes en neemt beslissingen die gemakkelijk tot onenigheid of misverstanden kunnen leiden. Elkaar bijpraten over de alledaagse gang van zaken, overleggen en afstemmen is een ‘must’. Plan deze gesprekken, zo nodig in het gezelschap van iemand die jullie vertrouwen en die eventueel kan bemiddelen.

De omgangsregeling is een goede oefening. Regel het kinderdagverblijf, school, sport en clubs in combinatie met jullie eigen verplichtingen. Kies voor een regeling die voor jullie beiden passend en praktisch is. Let op bijzondere omstandigheden zoals ziekte, vakanties, of uitjes; hoe val je op elkaar terug of kies je voor een oppas? Ben je flexibel of liever strikt? De kinderen lijken gewend te zijn aan de afwezigheid van een van de ouders, toch kan het fijn zijn om gezamenlijke momenten met de kinderen te plannen. Je zou dus kunnen kiezen voor een definitieve omgangsregeling met afspraken over gezamenlijke activiteiten.

Ook een brandende kwestie? Stuur je vraag naar redactie@oseberg.nl.

Irma van Deutekom

Beeld Pexels.com

In iedere editie van Fabulous Mama magazine vind je de vraag & antwoordrubriek Kinderkwesties.

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine dan op Instagram of op Facebook!

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.