Beste Steven Pont,

Bijna al mijn vriendinnen zijn inmiddels moeder geworden. Ik ben 30, heb een heel grote kinderwens, maar mijn vriend vermijdt het onderwerp kinderen het liefst. Hij praat niet graag over de toekomst en weet niet zeker of hij überhaupt wel vader wil worden.

Ik vind het belangrijk om te weten waar ik aan toe ben – ondertussen tikt mijn biologische klok immers verder – maar ik wil ’m niet pushen omdat ik bang ben dat we dan enorme ruzie krijgen. Hoe pak ik dit aan?

Antwoord Steven Pont:

Stel uzelf de vraag of uw liefde voor uw man zo groot is dat u daarvoor kinderloos zou willen blijven. Als het antwoord ja is, dan kunt u uw keuze maken. Als het antwoord nee is, kunt u aan uw vriend vragen of zijn liefde voor u zo groot is dat hij met u een gezin zou willen stichten.

Als zijn antwoord ja is, dan heeft u duidelijkheid. Als het antwoord nee is, heeft u misschien geen duidelijkheid, maar wel zekerheid. U gaat met deze man geen kinderen krijgen. En dan zijn we weer bij de vraag waar we mee begonnen.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).