Beste Steven,

Mijn zoon van 8 is een moeilijke eter, en dat is eigenlijk al zo vanaf zijn 6de. Daarvoor at hij redelijk goed, maar nu wil hij bij het ontbijt, de lunch én het avondeten alleen nog maar boterhammen. Is er een leeftijd waarop deze voorkeur weer kan omslaan? Of moet ik hem dwingen ’s avonds met de pot mee te eten? Ik ben bang dat hij anders niet genoeg groente en vitaminen binnenkrijgt.

Antwoord Steven Pont:

Je loopt inmiddels al een beetje achter de feiten aan. Dat is natuurlijk jammer, want eenmaal verloren grond terugwinnen is niet eenvoudig. Toch zul je dat moeten gaan doen. Begin eens met avondmaaltijden van half boterham en half avondeten en bouw de boterhammen langzaam af.

Neem het je zoon verder niet te veel kwalijk, hij heeft de ruimte genomen die jij hem hebt gegeven, zoals de meeste kinderen dat zouden doen. Maak hem wel duidelijk dat je zijn bord niet met ander eten vult om hem te straffen, maar omdat het nu eenmaal bij ouder worden hoort dat je niet alleen maar boterhammen eet.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).