Beste Steven Pont,

Onze dochter is net 2 jaar geworden en tot nu toe eigenlijk altijd in het gezelschap van een oppas aan huis geweest als mijn vriend en ik niet thuis waren. Ik twijfel nu of ik haar als voorbereiding op de kleuterschool naar een peuterspeelzaal of naar een kinderdagverblijf moet laten gaan.

Ze heeft nog geen ervaring met andere kinderen in een groep, maar is wel heel sociaal en speelt bijvoorbeeld graag samen met neefjes of nichtjes die op bezoek komen. Zou een peuterspeelzaal of een kinderdagverblijf bezoeken inderdaad een goede voorbereiding op de kleuterschool zijn? En wat is dan een betere optie: een PSZ of een KDV?

Antwoord Steven Pont:

Dat laatste hangt van uw persoonlijke voorkeur af en die keuze kan ik dus niet voor u maken. En als uw kind voldoende leeftijdsgenootjes tegenkomt is het natuurlijk geen strikte noodzaak om naar nog iets daarbuiten te zoeken.

Wel is het zo dat gemiddeld gesproken kinderen die enige vorm van opvang kennen, iets op hun sociale ontwikkeling vooruit lopen. Maar dat wil niet zeggen dat als u dat niet doet, uw kind niet gewoon binnen een paar dagen in groep 1 gewend helemaal gewend zal zijn, zoals jaarlijks bij bijna tweehonderdduizend andere kinderen ook het geval is.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).