Beste Steven Pont,

Eigenlijk heb ik een korte vraag: wanneer kun je het beste met seksuele voorlichting beginnen? Vroeger nam je als ouder een boek van de bibliotheek mee naar huis om het onderwerp aan te snijden, nu komen kinderen al vroeg in aanraking met internet en YouTube en zien daar van alles.

Zelf ben ik vrij streng als het gaat om schermtijd en wat ze wel en niet mogen zien op internet, maar ik merk dat dit er bij klasgenoten thuis soms heel anders aan toe gaat. Die komen met de wildste verhalen op school. Ik wil liever niet dat mijn kinderen daarvan schrikken. Hoe kan ik dat voorkomen?

Antwoord Steven Pont:

Dat klopt, kinderen kunnen er al vroeg mee in aanraking komen. Vertel ze over de technische kant, maar vooral ook het verschil tussen seks als beroep en seks uit liefde voor de ander. Leg uit dat dat twee verschillende dingen zijn en dat als ze eens wat zien wat niets met liefde te maken heeft, dat puur op die manier gaat om er geld mee te verdienen.

Als je echt van iemand houdt, gaat het er bijvoorbeeld allemaal iets minder acrobatisch aan toe. Omdat je dan dicht bij iemand wil zijn omdat je van diegene houdt. Zo kun je je kind leren door een andere bril te kijken naar wat ze soms op internet zullen zien.

Steven Pont (52) is ontwikkelingspsycholoog en relatie-/gezinstherapeut. Met zijn vriendin Mick heeft hij twee zoons, Finn (12) en Rogi (11).