Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.

Bonusmama, wanneer ben jij lief voor jezelf?

Serena van Mil (36) is gezinscoach, columnist en oprichtster van het platform ‘van Single tot Bonusmama’. Ze is Bonusmama en Mama van Dymar (12) en Charlie-Fay (3), samen met haar verloofde leven zij als samengesteld gezin in Amsterdam Oud-West.

Samengestelde gezinnen zijn er in allerlei vormen en maten. Er is dan ook geen verhaal hetzelfde en daarmee vraagt elk gezin iets anders van jou als bonusmama. Misschien ben je, net als ik, een bonusmama van één kind en mama van je eigen kind met je partner. Of ben jij de bonusmoeder die zelf ook gescheiden is en samen met je partner jullie gezinnen samengevoegd heeft. De samenstellingen zijn divers, ondanks dat komen de gevoelens die je kunt hebben als bonusmama vaak overeen.

Bonusmama, wanneer ben jij lief voor jezelf?

Wat ik veel terug hoor van de bonusmoeders die ik spreek, is dat ze zich alleen voelen in hun gevoel. Er zijn weinig mensen in de omgeving, die snappen wat het betekent, om een samengesteld gezin te hebben. Hoe leg je uit aan je vrienden, dat hoewel je het ene moment loopt te spuien over de complexiteit van jouw leefsituatie, je tegelijkertijd voor hen tegenstrijdige keuzes maakt omwille van de lieve vrede?

‘Niet iedereen heeft om elkaar gevraagd en toch ben je met z’n allen aan het werk om de “juiste keuzes” te maken.’

Een boek waar ik veel aan heb gehad en van tijd tot tijd opnieuw lees voor inzichten en inspiratie is ‘van Woede tot Redelijkheid’ van filosoof en schrijfster Corrie Haverkort. Een vraag uit haar boek wat mij inspireert is: ‘Is het voor ieder mogelijk om het juiste te doen om het juiste zelf, en de ander niet enkel als middel te gebruiken?’. Niet iedereen heeft om elkaar gevraagd en toch ben je met z’n allen aan het werk om de “juiste keuzes” te maken. Voor de kinderen, voor je relatie, voor de “relatie” met de ex-partner en ook voor jezelf. Er is geen handleiding hoe je dit aanpakt. Het is een zoektocht, een proces (pff, wat klinkt dat gelijk zwaar, he?). ‘Het juiste doen om het juiste en niet om er zelf beter van te worden’, is niet iets wat je zomaar even doet. Het vergt inzicht, empathie, afwegen van dilemma’s en ook een hoop kunnen incasseren.

Niet gek dat jij je af en toe moedeloos en/of leeggezogen voelt. Vragen als; Waar staat jouw eigen geluk? Kan het niet een keer makkelijk gaan? Waarom moet jij weer toegeven? Hoe houd je het allemaal vol? Zijn vaak niet helpend. Mijn vraag is daarom dan ook…

Lieve bonusmama, hoe houd jij het vol? Wanneer ben jij lief voor jezelf? Met al het passen en meten kan het namelijk gebeuren dat de rek uit je elastiek is. En met een lubberend touwtje kan niemand iets, toch?

‘Wil jij rechtop blijven staan en jullie samengestelde gezin tot een succes maken?’

Zorgen voor onszelf vinden wij vrouwen erg lastig. We gunnen het onszelf vaak niet, je moet er tenslotte toch zijn voor de kinderen of je partner. En jaaa, natuurlijk weten we wel dat het nodig is want we horen het anderen zeggen, echter bedenken we excuus na excuus en daar blijft het dan hangen.

Wil jij rechtop blijven staan en jullie samengestelde gezin tot een succes maken? Dan is de eerste stap, zorgen voor jezelf! Dat is hetgeen waar jij de meeste invloed op hebt. Dus vraag jezelf eens af;
– Hoe zorg jij ervoor dat je de kickass & fabulous versie van jezelf wordt?
– Wat heb je nodig om voor jezelf te zorgen en lief te zijn voor jezelf?
– Hoe zet jij dit om in concrete acties?
– Hoe maak jij je acties bespreekbaar met je partner?
– En het belangrijkste, wanneer ga jij het daadwerkelijk DOEN!

Zin in meer inspiratie of op zoek naar concrete tips? Je leest ze op mijn website www.vansingletotbonusmama.nl.

Ps.: Op mijn website vind je ook mijn ‘Bonusmama Affirmaties’ die jou alvast op weg helpen om lief voor jezelf te zijn.

Instagram: Van Single tot Bonusmama
Facebook: Van Single tot Bonusmama
Fotocredits Cover: Steef Fleur

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.