Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Blog: ‘Elke badkamer in Helsinki heeft een sauna, maar een babykamer is er niet’

Steffi Besselink

Steffi Besselink (31), getrouwd met haar Italiaanse partner (33), en moeder van baby Oliver, die in Amerika is geboren. Ze zijn pas verhuisd van Amerika naar Finland. In Amerika werkte Steffi met tienermoeders en gangs. Steffi is ook actief op Instagram.

Na een aantal maanden in Finland bleek dat een huurhuisje lastig te vinden is. Daarom besloten we om te kopen. De afgelopen twee maanden dompelde ik me onder in de huizenmarkt van Helsinki. De appartementen staan te koop op een online marktplaats wat het zoeken iets makkelijker maakt voor de niet-Finstaligen onder ons. Met Google Translate kom je nog eens ergens.

Op de eerste bezichtiging maakte de makelaar ons vriendelijk duidelijk: kinderwagen buiten laten staan en schoenen uit. Met de baby van de ene arm naar de andere schouder laten we onze schoenen bij de deur staan. We stappen in een compleet witte ruimte.

En met wit bedoel ik dan ook echt, helemaal wit; witte vloer, witte keuken, witte muren, witte meubels. Scandinavische appartementen zijn wit, maar dit leek wel op een bijna-doodervaring. Het appartement heeft één slaapkamer, een open keuken met woonkamer, en een sauna in de badkamer. Leuk, zo’n sauna, maar ik heb toch meer aan een babykamer…

Je baby is nog maar klein. Iedereen slaapt dan samen op één slaapkamer.

In twee maanden tijd bezichtig ik zo’n vijfendertig appartementen. Ik begin er handigheid in te krijgen en reik de makelaar de baby aan. “Kunt u hem even vasthouden? Dan trek ik mijn schoenen uit.” Of het appartement nou helemaal leeg staat, of dat het open huis is met vijftig bezoekers, ten alle tijden moeten de schoenen uit. (Tip: goed opletten waar je je schoenen laat tijdens een drukke bezichtiging.)

Met de baby op mijn arm, onderzoek ik samen met de makelaar op sokken de pijpleidingen van de appartementen, en waar de baby zou moet slapen. Maar dat lijkt geen enkele makelaar echt problematisch. “Je baby is nog maar klein. Iedereen slaapt dan samen op één slaapkamer.”

Ik vraag de makelaar waarom elke badkamer een sauna heeft, maar geen babykamer.

Ja, dat kán zeker, maar fijn is anders. Vooral voor mij. Mijn zes-maanden-oude moederhart tikt alert extra slagen bij elk baby-kuchje. En bij een korte slaapjengel hang ik meteen klaarwakker boven zijn wieg: gaat dit nog doorzetten tot ik-heb-NU-iets-nodig-gehuil of is het slechts een ik-lag-even-niet-goed-met-mijn-zware-hoofd-jengel.

Ik vraag de makelaar waarom elke badkamer een sauna heeft, maar geen babykamer. Ook zie ik geen enkel bad. Dat is toch frappant, want Helsinki is volledig gericht op zwangere en kinderen. In de tram heb je naast de algemene stopknop, een stopknop voor niet-validen, én de stopknop met een kinderwagen.

Je gebruikt de sauna toch wel drie keer per week?!

In bijna elk café vind je een verschoningskussen in het toilet om je kind te verschonen, en bij elke openbare trap vind je een lift. Maar de appartementen in en rondom de stad zijn gemiddeld vijftig/zestig vierkante meter, hebben één slaapkamer én een sauna in de badkamer. Zonder bad.

De makelaar kijkt mij vreemd aan. ‘Hoezo niet?’ Kaatst hij terug. ‘Je gebruikt de sauna toch wel drie keer per week?!’ Ik ga er niet in mee. ‘Hoe kan je nou relaxed in de sauna zitten met een baby die van alles wil?’ ‘Hoezo, die neem je toch gewoon mee de sauna in? De dokters zeggen dat ze mee kunnen vanaf een jaar, maar vanaf een maand of zes kan het best!’

De totaaloppervlakte is vijfenvijftig vierkante meter.

Op de website stonden slechts twee tweeslaapkamer appartementen binnen ons budget. Dankzij een heel diepe emmer geluk hebben wij één daarvan weten te bemachtigen. De totaaloppervlakte is vijfenvijftig vierkante meter.

Dus voor de slaapkamer van zoonlief is gecompenseerd op de badkamer. Die is zo klein dat we de wasbak kunnen schoonmaken, terwijl we onze haren wassen in de douche, maar ook tegelijkertijd naar de wc kunnen én de wasmachine leeghalen.

Positief gezien: het scheelt me een hoop schoonmaaktijd. Dat betekent extra tijd voor in de sauna. Die zit in onze flat in de kelder. Op een veilige afstand van ons appartement op vierhoog. Heerlijk privé voor mama alleen.

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.