Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Van woede

Van woede tot redelijkheid

Serena van Mil (37) is gezinscoach, columnist en oprichter van het platform Van Single tot Bonusmama. Ze is bonusmama van Dymar (13) en mama van Charlie-Fay (4). Zij en haar verloofde leven als samengesteld gezin in Amsterdam Oud-West.

Van woede tot redelijkheid

Als ik terugblik op het afgelopen jaar, ben ik teleurgesteld in de kracht van onze samengestelde familie. Misschien had ik na acht jaar te hoge verwachtingen, dat kan. Er is een hoop veranderd in het leven van mijn bonuszoon en daarmee in dat van ons allemaal. Het leven van een samengestelde familie kun je zien als een mobile, zo één die boven een babywiegje hangt. Als je aan één touwtje trekt, wiebelt alles.

In ons geval hebben de communicatie over een verhuizing en de verandering van een relatie veel effect gehad op hoe wij als samengestelde familie met elkaar omgaan. Onze hele mobile is gaan wiebelen, veroorzaakt door een verschil in visie over hoe je als ouders elkaar en de kinderen in deze veranderingen betrekt. De kunst was hier respectvol mee om te gaan en elkaar hierin te horen.

Helaas ging het daar mis. In een nanoseconde gingen we van een redelijk stabiel samengestelde familie naar een, voor mijn gevoel, verlate ‘vechtscheiding’. Wat is ervoor nodig om recht aan elkaar te doen? En wat maakt dat dit na acht jaar niet lijkt te lukken? In mijn beleving doe je recht aan elkaar door helder te communiceren. Door elkaar te blijven zien en te erkennen, ook wanneer je van mening verschilt. Door eerlijk naar jezelf te blijven kijken en je eigen aandeel in een situatie te zien. Als deze onderdelen wegvallen in de relatie die je met elkaar hebt beland je snel in verwijt, pijn en verdriet.

 

Je leest meer in de nieuwste Fabulous Mama 7-2021. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.