Henk van Straten (36) is schrijver, journalist en columnist. Hij is gescheiden en vader van Diek (11) en Tobias (7).

Mijn oudste zoon van 11 nadert de puberteit. Steeds vaker sluit hij zich op in zijn kamer, waar hij God weet wat doet. YouTube-filmpjes kijken, dat sowieso, maar voor de zekerheid klop ik toch maar aan. Wat ik ook merk, is dat zijn zelfbewustzijn toeneemt, en daarmee zijn gêne.

Van seks wil hij niks weten. Of in ieder geval niks hóren. En al helemaal niet van mij. Zijn jongere broertje van 8, daarentegen, heeft er geen moeite mee; die kijkt graag De dokter Corrie show van de VPRO, een humoristisch programma over seksualiteit.

Aan tafel tijdens het eten wilde mijn jongste me een vraag stellen, maar hij durfde niet. We hadden het over mijn nieuwe vriendin, op wie beide zoons dol zijn. “Je mag alles vragen”, zei ik, maar hij wilde niet. Pas wanneer we alleen waren, zei hij.

“Ik ga het nu vragen”, zei hij, zijn handjes friemelend. “Ik ga het heel snel zeggen, oké?” En toen vroeg hij het: of ik mijn vriendin weleens naakt had gezien.

Later, toen ik stond af te wassen en mijn oudste weer op zijn kamer zat, kwam mijn jongste de keuken in. “Ik ga het nu vragen”, zei hij, zijn handjes friemelend. “Ik ga het heel snel zeggen, oké?” En toen vroeg hij het, een zin zo kort als één woord: of ik mijn vriendin weleens naakt had gezien. Meteen erna dook hij weg.

“Zeker”, antwoordde ik. “We hebben ook weleens seks. Als je volwassen bent, en je hebt verkering, dan heb je soms seks.”

Zijn mond viel open, hij staarde me aan. Ik schoot in de lach, en ook op zijn gezicht verscheen een glimlach, maar de ontzetting bleef. Toen zei hij: “Dit moet D. weten.” Zijn broer dus, die al onderweg was naar beneden en de commotie had gehoord.

Toen we die avond op de bank tv-keken, en mijn oudste zoon nietsvermoedend naast me lag, boog mijn jongste zich naar hem toe. Heel kalm zei hij: “Papa en S. hebben soms seks.

“Wat is er aan de hand?”, wilde hij weten. Snel zei ik: “Oren dicht, het gaat over seks.” Hij stopte zijn vingers in zijn oren en deed heel hard: “Lalalalala!” terwijl zijn jongere broertje naar hem bleef roepen dat mijn vriendin en ik weleens seks hadden.

Het zijn dit soort momenten dat ik me afvraag of ik het wel goed doe, qua opvoeding. Te vrijzinnig misschien? Te eerlijk? “Kinderen willen dat soort dingen helemaal niet weten”, zei mijn vriendin, toen ik haar er later over sprak. Misschien is dat zo, al had mijn jongste me er zelf naar gevraagd.

Toen mijn zoons en ik die avond op de bank tv-keken, en mijn oudste zoon nietsvermoedend naast me lag, boog mijn jongste zich ineens naar hem toe. Heel kalm zei hij: “Papa en S. hebben soms seks.”

Wil jij fabulous mama altijd als eerste op je deurmat? Klik hier voor exclusieve aanbiedingen op diverse abonnementen.