Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
De bekkenbodem: power in je onderbuik

De bekkenbodem: power in je onderbuik

Ken je dat? Je rent achter je kind aan of doet mee met touwtjespringen en… Oeps! Urineverlies. Veel moeders hebben er last van. Het ligt aan je bekkenbodem. Door een trauma – zoals een bevalling – kan deze verslappen of juist verkrampen, met alle gevolgen van dien. Maar er is hoop: met de juiste oefening en aandacht breng je je bekkenbodem weer in goede conditie. En kun je weer heerlijk touwtjespringen met je kind.

Wat is het?

Laten we beginnen met een lesje fysiologie. Seksuoloog Marjo Ramakers van Centrum voor Psychologische, Relationele en Seksuele Gezondheid, legt uit waar de bekkenbodem zit en hoe deze functioneert. Marjo: “De bekkenbodem is een spiergroep. Die bevindt zich als een ‘hangmat’ of ‘kommetje’ onder in je bekken en hangt tussen je schaambeen en je stuitje. Deze ‘bodem’ van spieren draagt het bekken en de organen in de onderbuik: urineblaas, baarmoeder, eierstokken en darmen. Het is een multifunctionele en zeer belangrijke spiergroep die de werking van de organen in de onderbuik ondersteunt. De zwaartekracht trekt de organen naar beneden, de bekkenbodemspieren houden ze op hun plek. Onderdeel van deze spiergroep zijn de kringspieren van urineblaas, anus en vagina.”

Voor de volledigheid: ook mannen hebben een bekkenbodemsysteem, maar met wat minder functies dan dat van vrouwen. Mannen hebben immers geen vagina of baarmoeder, daardoor staat er aanzienlijk minder druk op de mannelijke bekkenbodemspieren. De vrouwelijke bekkenbodem krijgt aardig wat te verduren en is daardoor kwetsbaar voor aandoeningen en stress (spanning). Volgens Eva van de Plas, eigenaar van Studio Luce Tao Lessen en gespecialiseerd in bekkenbodemtrainingen voor vrouwen, is dat logisch: “Er gebeurt tijdens een vrouwenleven van alles in het bekkengebied, denk aan menstruatiepijn en andere ongesteldheidsklachten, teleurstellende of negatieve seksuele ervaringen, een bevalling… Hierdoor is het bekkengebied bij veel vrouwen in meer of mindere mate getraumatiseerd.

De bekkenbodem reageert sterk op angst en trauma, maar ook op andere emoties, zoals boosheid of onzekerheid.” Een menselijke reactie op pijn is proberen die te vermijden. Eva: “Maar als ons lijf bepaalde gebeurtenissen of herinneringen liever niet wil voelen, creëert het spanning op de plek van de emotionele pijn. Het gevolg is dat bij veel vrouwen het gevoel rondom de bekkenbodem minder optimaal is. Het bewustzijn is er minder geworden of teruggetrokken. Het gebied is verkrampt.”

Wil jij meer weten over je bekkenbodem of ben je benieuwd naar onze tips om je bekkenbodem te trainen? Je leest er alles over in de nieuwste Fabulous Mama 9-2020. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.