Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Man en vrouw zoenen

‘Geen zin in gehannes aan mijn lijf’

We kennen ze allemaal, de excuses: moe, druk, de kinderen zijn in de buurt, ze slapen zelfs bij jullie in bed, geen zin, te veel aan je hoofd, je voelt je niet sexy, je wilt slapen, kortom: het komt er nu ‘even’ niet van. Maar voor je het weet, duurt zo’n seksuele impasse lang, soms wel jaren.

Bij Antoinette (36), bijvoorbeeld. Ze is getrouwd met Jan (40) en moeder van drie kinderen (12, 10 en 6). Antoinette: “Ooit – het lijkt wel eeuwen geleden – hadden we een goed seksleven. We deden het regelmatig, namen om beurten initiatief en ik genoot er net zo van als hij.

Maar sinds de kinderen er zijn, ben ik ‘s avonds doodop. Het klinkt overdreven, maar zo voelt het echt. Aan het eind van de dag wil ik nog maar één ding, en dat is slapen.

‘Sinds de kinderen er zijn, ben ik ’s avonds doodop’

In het begin had Jan er geen moeite mee. Ik was de hele dag in de weer met bortsvoeding en zo, hij begreep ook wel dat ik ’s avonds geen zin had in nog meer gehannes aan mijn lijf. Maar de kinderen zitten inmiddels al op school, en nog steeds hebben we geen seks. Jan voelt zich afgewezen en begrijpt het niet.”

Eline (32) heeft een vergelijkbaar verhaal. Ze woont samen met Aram (33) en is moeder van een dochter van 7. Voor ze moeder werd had ze ‘altijd’ zin.

Eline: “En als ik geen zin had, dan maakte ik het. Daarom voel ik me extra schuldig. Ik ben een totaal andere vrouw geworden op seksueel vlak. Ik begrijp dat het voor Aram heel erg balen is. Hij moet altijd initiatief nemen en meestal zeg ik nee.

Ik vind mijn lichaam niet meer zo mooi als vroeger, mijn libido is weg en ’s avonds ben ik gewoon kapot.

Het heeft met veel dingen te maken. Ik herken mezelf in alle bovengenoemde excuses. Ik vind mijn lichaam niet meer zo mooi als vroeger, mijn libido is weg en ’s avonds ben ik gewoon kapot.

Tegelijkertijd mis ik ons seksleven van vroeger. De afstand die er nu tussen ons is, voelt niet goed. Maar de zin is gewoon verdwenen. Ik kan er niks aan doen.”

Fabulous mama altijd als eerste op je deurmat? Bekijk de voordelige abonnementen >>

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.