Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

moeder-header

Hoe is het om moeder te zijn van een kind dat zo ‘anders’ is?

Kirstin van Knippenberg (37) is getrouwd met Sander (40) en moeder van Wen Long (9). Wen Long is uitzonderlijk hoogbegaafd en als intersekse geboren, wat inhoudt dat zij biologisch gezien niet past in het ‘hokje’ meisje of jongen. Ze is allebei en wil ook graag op deze manier geaccepteerd worden.

“Wen Long is een vreselijk bijzonder kind. Ik haal daar veel energie en kracht uit. Maar de afgelopen jaren waren zwaar. Vooral omdat Wen Long met haar uitzonderlijke hoogbegaafdheid niet past in het reguliere schoolsysteem. Passend onderwijs vinden is een enorme zoektocht waar we nog niet klaar mee zijn. Ze heeft veel schade overgehouden aan haar ervaringen op school, dat is ze nog steeds aan ‘t verwerken. Haar intersekse daarentegen, maakt haar juist lichtvoetig en bijzonder.

Intersekse is niet iets dat je bént, maar iets dat je hébt, zoals rood haar of sproeten. De term verwijst naar mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet past binnen de definitie van man of vrouw zoals die doorgaans in de maatschappij gehanteerd wordt. Zo worden er bijvoorbeeld meisjes geboren met XY-chromosomen en worden er jongens geboren met XX-chromosomen. Intersekse heeft verschillende hoedanigheden. Artsen denken vaak in termen van ‘er moet iets gefikst worden’: we maken er een mooi jongetje of meisje van en dan komt het wel goed. Wij vinden dat alleen Wen Long zélf die eventuele keuze kan maken. Hoe het precies bij haar in elkaar zit houden we wel liever prive, maar verder zijn we er heel open over. Als Wen Long ouder is moeten we kijken of ze zich nog steeds goed voelt bij publieke aandacht.

Dat we nu de media opzoeken is een wens van Wen Long, wij pushen haar absoluut niet.

Ik sta zelf eerlijk gezegd niet te springen om in the picture te staan, ik doe het voor haar. Ik zie wat het voor haar betekent en hoe het haar doet groeien. Wen Long wil dat intersekse dusdanig bekend wordt dat iedereen weet wat het is. Ze ziet dit als haar missie. Wen Long ziet de scheidingslijn tussen jongens en meisjes niet. Zij voelt zich bij allebei op haar gemak. Ze kan niet kiezen, ze wil niet kiezen en van ons hoeft dat ook niet.

Al met al hebben wij als gezin en ik als moeder, heel veel meegemaakt.

Er is veel van ons gevraagd de afgelopen jaren en ik heb al die tijd in overlevingsstand gestaan. We komen nu eindelijk in een rustiger vaarwater, maar het zwaard van Damocles hangt nog steeds boven ons hoofd. Ik vind steun bij vriendinnen die hetzelfde meemaken, we hebben vrienden met intersekse kinderen. Dat is een bijzonder contact! We komen ook weleens samen met de kinderen. Maar het grappige is dat zij er zelf niet mee bezig zijn. Voor Wen Long is het helemaal geen ding. Ze is er niet ongelukkig door, ze voelt zich ook niet anders. Ze voelt zich haarzelf. Onderscheid maken is iets van volwassenen.

Tekst Anne Bakker | Fotografie Tabitha van Duin

Het volledige verhaal van Kirstin lees je in de nieuwste Fabulous Mama 1-2021. Deze bestel je hier.

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op Instagram, Facebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.