Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Hoe overleef ik de bevalling

Hoe overleef ik de bevalling?

Het jaargetijde van nieuw leven breekt aan: de lente. Dat lijkt Eva een goed moment om het eens te hebben over bevallen. Voor de ene moeder een ervaring om te koesteren, voor de ander een trauma en voor de meesten iets daar tussenin.

Hoe overleef ik de bevalling?

Eerst een heel belangrijke mededeling: de titel van dit stuk is niet letterlijk bedoeld! Anno 2021 overleeft in Nederland gelukkig bijna elke vrouw de geboorte van haar kind. De kans het leven te laten doordat je van een ladder valt, is groter. ‘Hoe overleef ik’ is nou eenmaal de titel van deze rubriek. Ik hoop dat de kop (die je dus figuurlijk moet lezen) je niet bang heeft gemaakt, want het laatste wat ik wil is zwangere vrouwen stress geven over de bevalling. Sterker nog: ik wil graag een paar geruststellende woorden wijden aan deze grote gebeurtenis.

BEVALLEN MET HIMALAYA-LAMPJES

De bevalling is meestal niet iets waar aanstaande moeders de meeste zin in hebben. Vrouwen denken daarom goed na over de beste tactiek voor een zo relaxed mogelijke geboorte van hun kind. Gezondheidsgoeroe Rens Kroes bracht haar baby ter wereld ‘thuis, in een mooie, verwarmende omgeving, inclusief  Himalaya-lampjes, etherische oliën, bad, mantra’s en houtkachel’. Haar Instagrampost over haar bevalling deed een hoop andere moeders in woede ontsteken. Vrouw-columnist Hester Zitvast vindt dat Rens het niet mooier moet maken dan het is: ‘Die baby is fantastisch en het allerleukste ooit, maar het baarmoment zelf is de hel.’ Daarmee doet Zitvast precies hetzelfde als wat ze Kroes verwijt:anderen haar ervaring opleggen.

‘Die baby is fantastisch en het allerleukste ooit, maar het baarmoment zelf is de hel.’

Ik vond mijn bevalling bijvoorbeeld helemaal niet ‘de hel’, integendeel. Maar ik snap het wel, die verontwaardigde reacties. Als je een rot-bevalling had en een ander doet – in jouw ogen – alsof het met kaarsjes en zen-muziek een eitje kan zijn, is dat irritant. Ik denk dat bij veel vrouwen verdriet zit over de bevalling. Het is een heel heftige gebeurtenis en als die niet smooth verloopt, voelt dat soms als falen. Dan steekt het als anderen hun perfecte bevalling showen alsof ze die aan de juiste mindset te danken hebben.

Tekst Eva Munnik | fotografie Shutterstock.com

Meer Eva Eva Munnik schreef de bestseller De melkfabriek over borstvoeding, De schoolfabriek over de basisschool en Kids & the City – 12 ultieme stedentrips met je kinderen. Ze woont samen met Harry en hun dochter Reza (9).

 

De rest van dit artikel lees je in Fabulous Mama 3-2021. Deze bestel je hier!

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.