Zoek

Kies nu voor een abonnement met korting

Vrouw met wijnvlek wordt gepest

Justine wordt gepest: ‘Het schoolplein durf ik niet meer op’

Justine (36) heeft een wijnvlek in haar gezicht. Op de school van haar dochter (7) wordt ze nagewezen en op ouderavonden blijft de stoel naast haar leeg. “Vroeger was school een hel voor mij en nu mijn dochter er zit, ben ik terug bij af.”

“Het ergste is dat mijn dochter met mij geplaagd wordt. Ze zeggen tegen haar dat ik een ‘freak’ ben. Gelukkig kan ze er goed tegen. Ze stelt me gerust en zegt dat ik me geen zorgen moet maken. Ze trekt zich er niets van aan en speelt met de meisjes die wél aardig zijn. Ik vind het zo sterk van haar!

Mijn jeugd stond in het teken van pesten. Ik ben geboren met een grote wijnvlek, die de helft van mijn gezicht en de rechterkant van mijn bovenlijf bedekt. Een wijnvlek is een aangeboren vaataandoening, waarbij bloedvaten in de huid zijn uitgezet. Ik heb verschillende therapieën geprobeerd, maar ze waren vooral erg pijnlijk en hielpen amper.

Je hoort vaak dat moeders de eerste schooldag van hun kind moeilijk vinden, maar voor mij was het bijna traumatisch.

Zolang ik me kan herinneren was ik het middelpunt van grapjes, plagerijen en flauwe opmerkingen. Ik was klein, droeg een bril, had die gekke vlek en was ook nog erg emotioneel en gevoelig. Ik was een makkelijk doelwit en de kinderen in de klas lieten me links liggen. Het pesten ging pas over toen ik een technische opleiding ging doen en voor het eerst beoordeeld werd op mijn kunnen en niet op mijn uiterlijk.

En toen werd ik moeder. Natuurlijk is mijn dochter het mooiste wat mij ooit is overkomen. Ze heeft godzijdank geen wijnvlekken, maar een prachtig roomkleurig huidje. Daarbij is ze ook lief en makkelijk en sociaal. Mijn leven was goed. Totdat ze naar school moest…

Je hoort vaak dat moeders de eerste schooldag van hun kind moeilijk vinden, maar voor mij was het bijna traumatisch. De blikken van de andere moeders, de juf die aarzelend haar hand uitstak alsof mijn wijnvlek besmettelijk is, de kinderen die naar me wezen…

Sinds die ouderavond heb ik mijn dochter niet meer naar school gebracht of opgehaald.

Al het oude verdriet kwam ineens weer naar boven, als een vloedgolf die ik niet kon stoppen. Ook het hyperventileren, dat rond mijn twintigste was overgegaan, kwam weer terug.

De volgende dag heb ik hulp gezocht. Via allerlei instanties kwam ik terecht bij een therapeut met ervaring op het gebied van pesten. Sinds ik in therapie ben, groeit mijn zelfvertrouwen. Maar sinds die ouderavond heb ik haar niet meer naar school gebracht of opgehaald. ‘s Ochtends doet mijn man het en ‘s middags de oppas.

Ik mezelf nog een paar maanden om steviger in mijn schoenen te staan. Maar vanaf 2019 sta ik weer gewoon bij school. Dat heb ik mijn dochter beloofd.’

Pesten onder volwassenen

Ruim 1,2 miljoen volwassenen had het afgelopen jaar te maken met discriminatie, pesten of (seksuele) intimidatie op het werk. Pesten veroorzaakt naar schatting jaarlijks vier miljoen extra verzuimdagen. Dat betekent 900 miljoen euro aan loondoorbetaling voor werkgevers. Volgens psychologen worden mensen die vroeger zijn gepest, vaak later ook gepest. Zij worden verraden door hun lichaamstaal en komen onzekerder over.

Meer weten?

Dit verhaal staat in fabulous mama | nummer 9 | 2018. Fabulous mama altijd als eerste op de deurmat? Probeer nu een proefabonnement voor slechts €12,50

Fabulous mama magazine

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.