Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Kinderen maken huiswerk

Schuiven ouders de verantwoordelijkheid af op scholen?

Je kan stellen dat scholen zich teveel bemoeien met de taak van de ouders, maar aan de andere kant doemt de tegenvraag op of het juist niet de ouders zijn die het laten afweten.

In 2004 schreef het Sociaal Cultureel Planbureau in het rapport ‘Ouders over opvoeding en onderwijs’ al dat ouders zichzelf wel als hoofdverantwoordelijke zien in de opvoeding maar dat in de ogen van scholen de ouders die verantwoordelijkheid onvoldoende waar maken.

Toen al uitte deskundigen in verschillende artikelen in dagbladen hun zorgen over welke kant dit zou opgaan. In een artikel van het Algemeen Dagblad uit 2007: “De tendens bestaat dat scholen kritischer worden op het gedeelte van de opvoeding dat buiten de schoolmuren geschiedt.” Die tendens heeft zich alleen maar verstevigd.

Ouders zijn zo bezig met het tevreden houden van hun kinderen, dat ze het daarbij wel makkelijk vinden als de school de taak van boeman op zich neemt.

Peter de Vries: “Een juf vertelde onlangs het verhaal dat ze werd gebeld door een moeder met de vraag of zij misschien tegen haar zoon wilde zeggen dat als hij nu niet uit zijn bed kwam, hij te laat op school zou komen. Ook ouders zitten vast in diezelfde bol.com generatie. Ze zijn zo bezig met het tevreden houden van hun kinderen, dat ze het daarbij wel mooi makkelijk vinden als de school de taak van boeman op zich neemt. Ouders zouden dan ook zeker ook naar zichzelf moeten kijken.”

Professor klinische psychologie aan de Radbout Universiteit Jan Derksen ergert zich al langer aan het ontwijkgedrag van ouders. “Ouders werken vaak beiden en vinden opvoeden in deze tijd met social media maar ingewikkeld. Het ontbreekt ze vaak aan kunde en ze voelen zich constant schuldig over tijdgebrek.

Ouders zijn de primaire opvoeders en zouden die verantwoordelijkheid moeten nemen en niet uitbesteden aan school.

Aan de andere kant heb je scholen die steeds minder verscheidenheid tolereren. Iedereen moet in de lijn lopen en als je daar niet in loopt dan duwen ze je er desnoods in. Lukt dat niet, dan is er al de roep om een rugzakje. Ouders zijn de primaire opvoeders en zouden die verantwoordelijkheid moeten nemen en niet uitbesteden aan school.

Scholen moeten hier hun grenzen kennen en weer primair gaan over goed onderwijs. Het gaat fout aan beide kanten.”

Dit verhaal is onderdeel van een reportage uit fabulous mama | nummer 5 | 2018. Altijd als eerste fabulous mama op de deurmat? Check de voordelige abonnementen >>

cover fab mam 1 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.