Search

Kies nu voor een abonnement met korting

Search
Close this search box.
Throwback Thursday

Throwback Thursday: Taboemoeder

Throwback Thursday, vandaag blikken we terug op een artikel uit Fabulous Mama 5-2017.

Throwback Thursday

Taboemoeder: ‘Ik laat mijn kinderen het huishouden doen’

Esmeralda (40): “Als je bij ons de keuken binnenkomt, is het eerste wat opvalt het enorme witte planbord. Talloze vakjes met kleuren, letters en cijfers. Wie niet beter weet, zou denken dat hier op zijn minst een militaire operatie wordt voorbereid. Maar dat is niet het geval, het gaat hier om de verdeling van de huishoudelijke taken. En ja, die verdeling voer ik wél met militaire precisie uit. Er staan taken op voor mijn man en mij, maar vooral voor onze kinderen. Drie hebben we er, van 6, 7 en 9.

Mijn man werkt meer dan fulltime, ikzelf 3 dagen in de week. We hebben geen hulp in de huishouding. Die zou er financieel best vanaf kunnen, maar dat vindt ik zonde van het geld. Vele handen maken licht werk en wij hebben er thuis tien, dus als iedereen die laat wapperen is een schoonmaakster ook niet nodig. Mijn kinderen helpen dus mee in de huishouding. En niet zo’n beetje ook.

Taakverdeling

De jongste van 6 stofzuigt om de dag de benedenverdieping. De middelste van 7 hangt elke dag een was op, vouwt die van de dag ervoor open bezorgd die netjes in de kasten waar alles hoort. De oudste is verantwoordelijk voor de wc en de badkamer. Die poetst hij minimaal één keer in de week en de toiletten twee keer. Er is een weekrooster waar precies op staat aangegeven wie van de kinderen wanneer de tafel dekt en afruimt en de vaatwasser in-en uitruimt.

Ook sta ik met taken op het rooster net als mijn man. Ik kook vijf keer per week, hij één keer en op zaterdag haalt mijn oudste patat voor het hele gezin. Mijn man doet de boodschappen. Maar daar houdt het wel zo’n beetje bij op. Natuurlijk draai ik op voor onvoorziene klusjes, maar dat gebeurd steeds minder vaak, doordat ik zo minutieus plan.

“En eerlijk is eerlijk, alles bij elkaar opgeteld, besteed ieder van hen per week meer tijd aan het huishouden dan ikzelf doe.”

Gezellige dagen

Drie keer per jaar hebben we een tuinwerkdag en gaan we met z’n alle aan de slag in de tuin, ook mijn man. Verplichte maar ook heel gezellige dagen. Als het even kan, sluiten we de dag af met een barbecue en we zijn met het hele gezin buiten bezig met over het algemeen leuke werkzaamheden. Vinden mijn kinderen helemaal niet erg. Met hun andere taken zijn ze beduidend minder blij. En eerlijk is eerlijk, alles bij elkaar opgeteld, besteed ieder van hen per week meer tijd aan het huishouden dan ikzelf doe. Zelfs de jongste.

Aartslui

Ik leg al uit waarom ik vind dat ze deze dingen moeten doen, aan hen en aan de buitenwereld, als die er naar vraagt: ik wil dat ze zelfstandig worden, vaardigheden ontwikkelen en leren dat de meeste dingen niet vanzelf gaan. Maar als ik heel eerlijk ben, moet ik toegeven dat het gigantisch uit de hand gelopen is. Mijn kinderen doen veel meer dan zou mogen. Maar toch laat ik het ze allemaal doen. Waarom? Omdat ik lui ben. Aartslui. En ik zal het je nog erger vertellen: “ik verheug me nu al op de dag dat het veiligheid technisch verantwoord is om mijn oudste te laten koken”

 

Wil jij geen enkele editie missen? Abonneer je dan nu op Fabulous Mama magazine!

Wil je op de hoogte blijven van de leukste artikelen en toffe winacties? Volg Fabulous Mama magazine op InstagramFacebook en meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief.

 

cover fabmam 3 2024

Shop losse edities

Bestel Fabulous Mama en krijg hem gratis thuisbezorgd!

ALLEEN VOOR NIEUWE ABONNEES​

Ontvang 6x Fabulous Mama op de deurmat én een persoonlijk cadeau naar keuze.